út., 12. duben 2022 16:40

Zájem ukrajinských dětí o studium na českých školách je minimální. Panuje mezi nimi obava, že po návratu nedostanou vysvědčení

Prázdné učebny čekají na ukrajinské studenty Prázdné učebny čekají na ukrajinské studenty Zdroj: Klára Ottová
Děti uprchlíků dávají přednost ukrajinské distanční výuce před tou prezenční na českých školách. Důvodem je strach o uznání českého vzdělání při návratu zpět na Ukrajinu. České ministerstvo školství tuto situaci aktivně řeší s ukrajinskou stranou. Minimální je i zájem o studium na českých středních školách. Musí totiž prokázat znalost českého jazyka před samotným přijímacím řízením.

Už sedmých týdnem pokračuje ruská invaze na Ukrajinu. V důsledku toho ze země uprchlo 4,5 milionu dětí, zejména žen a dětí. V Česku je podle dat z minulého týdne zaregistrováno 125 tisíc ukrajinských dětí od 3 do 18 let, ovšem do škol chodí jen část z nich. Děti totiž raději zůstávají doma a účastní se online výuky, kterou organizují ukrajinské školy. Chybí jim jistota, zda jim Ukrajina po návratu studium uzná. "Ukrajinští rodiče v určitém čase omlouvají děti na to, aby měly čas na online výuku v ukrajinštině, protože mají strach a věří, že válka v nejbližších týdnech skončí a oni se vrátí. Chtějí tedy, aby na Ukrajině dostaly děti vysvědčení,“ potvrzuje pro Radiožurnál ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Ministerstvo školství tuto situaci řeší a snaží se s Ukrajinou dohodnout. Žádá od Kyjeva potvrzení, že dětem uprchlíků uzná vzdělání, které dostanou v Česku. „Jsme v jednání s ukrajinským ministerstvem školství, respektive s ukrajinským velvyslanectvím, protože potřebujeme jednoznačné stanovisko, že české vzdělání bude po případném návratu na Ukrajinu započítáno jako nedílná součást vzdělávání v ukrajinských školách,“ přibližuje náměstek ministra školství Petr Mareš. Výsledky jednání jsou podle něj na dobré cestě. Čeká se na oficiální stanovisko od ukrajinských úřadů.
Předseda školského výboru sněmovny a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) by spíše uvítal možnost integrovat děti do českého vzdělávacího systému. Podle jeho názoru bude pro žáky prezenční výuka kvalitnější než distanční. „Všichni víme, jak distanční vzdělávání funguje, navíc když je to na Ukrajinu. Když vidím v asistenčních centrech ty lidi s igelitkami, určitě nemají počítače, nemají nic, co by mohli k té distanční výuce využít. Hlavně si myslím, že je tam ten sociální rozměr toho, že když jsou děti ve škole, tak rodiče mohou jít případně do práce,“ říká.

Zájem o nástup na české střední školy není vysoký. Přihlášku podalo pouze 1281 děti z uprchlických rodin. Překážkou je hlavně jazyková bariéra. Ukrajinci, kteří chtějí na střední školu nastoupit, musí splnit stejné povinnosti jako ostatní cizinci. Podle opatření v oblasti školství v souvislosti s děním na Ukrajině, které přijala vláda, mohou uchazeči plnit zkoušky z matematiky v angličtině nebo ukrajinštině, ale u pohovoru musí prokázat znalost češtiny. „To, že neumí česky, je pro ně velká překážka, protože podle školského zákona musí školy u cizince – uchazeče o přijetí ověřit znalost českého jazyka, zda je schopen se vzdělávat,“ uvádí Renata Schejbalová, předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR.

Ministerstvo školství potvrzuje, že jde o standartní postup. Vláda se v tomto ohledu snaží pomoci ucházejícím se žákům v podobě kurzů češtiny. „Ministerstvo avizovalo, že připravuje dotační výzvu právě na organizaci intenzivních jazykových kurzů pro mladé Ukrajince ve věku 14 až 18 let. Cílem těchto kurzů bude výuka češtiny a příprava na zahájení středoškolského studia od září 2022,“ potvrzuje mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Zobrazeno 655 krát
Naposledy upraveno: pá., 15. duben 2022 12:31
Pro psaní komentářů se přihlaste