so., 6. listopad 2021 21:19

Zásadní změna na dresech hokejové reprezentace. Už žádné Czech Republic, ale Česko.

České dresy pro nadcházející mistrovství světa České dresy pro nadcházející mistrovství světa Zdroj: ceskyhokej.cz
Vedení českého hokeje přistoupilo k radikální změně na reprezentačních dresech. Anglické pojmenovování Czech republic na hokejových dresech nahradí zkrácený název Česko. Důvod této změny popsal tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund.

Česká republika - V nových dresech budou nastupovat všechny reprezentační výběry na mistrovství světa, turnajích a přátelských zápasech.  Změna se však netýká nadcházejícího olympijského turnaje v Pekingu, na kterém obléknou čeští hokejisté dres se státním znakem na hrudi. 

Z jakého důvodu ke změně došlo objasnil na tiskové konferenci tiskový mluvčí Zdeněk Zikmund:. „Připojujeme se tak k velké většině zemí IIHF, které uplatňují stejný přístup a v komunikaci používají krátký geografický název bez uvedení politického uspořádání," vysvětluje situaci. „Když pominu, že není určitě ostuda pochlubit se i na reprezentačních dresech mateřským jazykem, jsou základní důvody, proč ke změně dochází, v zásadě dva. Zaprvé se přizpůsobujeme mezinárodnímu trendu a přístupu, který je obecně uplatňován v celém mezinárodním sportovním prostředí, nejde jen o lední hokej. Druhým důvodem je doporučení, které jsme v tomto ohledu dostali od odborníků a příslušných institucí, které jednoznačně doporučují používat ten víceslovný politický název výhradně pro diplomatické styky a právní dokumenty, zatímco pro všechny ostatní příležitosti - včetně sportu - doporučují název jednoslovný.“ 

Oficiální název Česko byl z pověření vlády schválen již v roce 1993 a ve stejném roce potvrdil jeho správnost Ústav pro jazyk český Akademie věd. Oba názvy, Česká republika i Česko, jsou tak věcně správné a významově rovnoprávné. 

I ostatní země upřednostňují v prezentaci a komunikaci kratší, zpravidla jednoslovný název bez právní formy státu. Výjimkami jsou mezi dvaaosmdesáti členskými státy IIHF pouze Korejská lidově demokratická republika (KLDR) a Spojené arabské emiráty (SAE). Je-li uveden na dresech, převládá přitom název v národním jazyce, nikoli v angličtině. 

Obměněné reprezentační dresy jako první oblékl reprezentační výběr hráčů do 17 let při trojutkání s Ruskem. Seniorská reprezentace se v novém představí na finském turnaji Karjala.

Zobrazeno 1050 krát
Naposledy upraveno: ne., 7. listopad 2021 13:16
Pro psaní komentářů se přihlaste