so., 13. květen 2023 02:27

Zemřel údajně nejstarší lev v Africe, byl ubodán pastevci

Zemřel údajně nejstarší lev v Africe, byl ubodán pastevci Zemřel údajně nejstarší lev v Africe, byl ubodán pastevci Zdroj: Charles J. Sharp, Creative Commons Attribution
Keňa - Národní park Amboseli přišel o jednoho ze svých nejstarších lvů. Samec zemřel, když se snažil najít potravu v přilehlé vesnici. Nešťastná událost nejen otřásla ochránci, ale stala se i připomínkou neustálého konfliktu člověka s přírodou.

Ve středu večer zemřel jeden z nejstarších žijících lvů v Africe. Jednalo se o lvího samce Loonkiita, který byl ubodán pastevci, když se uchýlil k lovu ve vesnici Oleklunyiet. Lvímu samci mělo údajně být devatenáct let, což je na průměrného lva, který se běžně ve volné přírodě dožívá kolem třinácti, velice úctyhodný věk. Podle členů ochranářské organizace Lion Guardians byl jedním z nejstarších lvů v parku ne-li v celé Africe.

„Ten lev byl pravděpodobně starý a bezbranný, a proto hledal potravu v blízkosti vesnice,“ vyjádřil se k situaci mluvčí Kenya Wildlife Sevise Paul Jinaro v rozhovoru pro BBC. Jestli byl Loonkiito nejstarší lev v Africe, ale nepotvrdil.

Kromě svého věku tento pověstný samec s jizvou na obličeji fascinoval experty i svou dominancí. Vůdcem smečky byl deset let, což není příliš obvyklé. Většina lvů se udrží na postu dva nebo tři roky, poté jsou většinou zabiti jiným samcem nebo podlehnou zraněním z bojů o vedení smečky,

Smrt Loonkiita ochranáři považují za důsledek konfliktu mezi člověkem a přírodou, kdy rozšiřující se lidská obydlí zasahují živočichům do jejich přirozeného prostředí. Na vině je i nadále trvající sucho, které Keňu trápí už pár let. Vesnice, kde se incident odehrál, se totiž nachází v těsné blízkosti s Národním parkem Amboseli, který je nejen jedním z nejpopulárnějších v Keni, ale je i domovem pro více než sto lvů.

Zobrazeno 439 krát
Naposledy upraveno: ne., 21. květen 2023 17:21
Pro psaní komentářů se přihlaste