po., 19. březen 2018 18:57

Zlínský filmový festival rozzáří Hanzlík i Vašáryová

Tisková konference k představení vizuálu 58. ZFF Tisková konference k představení vizuálu 58. ZFF Zdroj: https://im.novinky.cz/mynews/167/171673-top_foto1-95vhs.jpg
Zlín - Od 25. května do 2. června proběhne ve Zlíně již 58. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež a návštevníci se tak jako každý rok mají na co těšit. Letošní ročník se ponese v duchu československé kinematografie a oslaví tak letošní sté výročí založení republiky. Toto téma se divákům představí ve čtyřech tématických sekcích.

„Promítat budeme například kolekci dětských filmů a pohádek sestavenou hereckými a filmovými osobnostmi, doplněné jejich autentickými vzpomínkami,“ informovala Markéta Pášmová, programová ředitelka festivalu. Dodala, že jedna ze sekcí bude patřit také mezinárodně proslulému scenáristovi, dramaturgovi FSB Barrandov a spisovateli Otu Hofmanovi, který by letos oslavil své 90. narozeniny. Právě na festivalu bude mít premiéru nový dokument Karla Smyczka, který mapuje Hofmanovu práci.

Kromě toho se diváci a návštěvníci mohou těšit na devět nejúspěšnějších televizních seriálů pro děti a mládež, a festival rovněž připomene fenomén československé filmové hudby. Opomenuto nezůstane ani 120. výročí vzniku prvních českých filmů. Speciální komentovaný blok filmů Jana Kříženeckého z konce 19. století pro Zlín Film Festival připravuje Národní filmový archiv.

Dojde i na Ameriku

Doplňovat ho pak bude rakouské filmové okénko, které připomene stejné výročí našeho jižního souseda. V sekci filmového programu bude promítáno téměř 20 rakouských celovečerních filmů a rovněž řada filmů animovaných a studentských. „Vložili jsme do programu malé rakouské okénko, protože naši sousedé slaví stejné výročí jako my, po staletí jsme s nimi sdíleli jeden stát,“ připomněla Markéta Pášmová.

Přirozeným protipólem tradiční evropské kinematografii bude uvedení nové sekce věnované americkému nezávislému filmu pro mládež.

Výjimečně letos dostanou ocenění za svůj mimořádný přínos v tvorbě pro děti a mládež dvě osobnosti, protože slavíme československou kinematografii. V pořadí již dvaadvacátý Zlatý střevíček převezmou na 58. ročníku Zlín Film Festivalu historicky poprvé hned dvě osobnosti filmového plátna – slovenská herečka Magda Vášáryová a český herec Jaromír Hanzlík. Oba dva herci se letos dožívají významného životního jubilea a mají také spojitost se Zlínem. Jaromír Hanzlík se objevil ve filmu režiséra Josefa Pinkavy Metráček z roku 1971 a Magda Vášáryová hrála hlavní roli ve filmu Karla Zemana Na kometě z roku 1970. Jaromíra Hanzlíka a Magdu Vášáryovou spojuje také role ve filmu Postřižiny režiséra Jiřího Menzla. Jejich slavná scéna na pivovarském komíně se již dávno zapsala do československé filmové historie.

Opičí sourozenci

Na tiskové konferenci 1. března organizátoři představili i letošní vizuál, který se nápadně podobá tomu loňskému. „Po skončení festivalu se Pipi vrátila na sever. Naše opice zůstala ve Zlíně úplně sama. Proto jsme ji přivolali sourozence, další tři opice. A ty hned začaly řádit. Při divokých hrách objevily kontejnery s barvami. Jistě, okamžitě se navzájem natřely. Takto probarvené opičky se společně sušily na plném slunci,“ popisuje autor vizuálu Zdeněk Macháček ze studia 6.15 hlavní ideu, která jej vedla k vytvoření vizuálu 58. ročníku filmového festivalu. „Dovolujeme si věřit, že silná barevnost, krásné kresby opic v různých komediálních situacích – vzájemné komunikaci či hře – bude přijata diváky festivalu pozitivně," dodal.

Zobrazeno 1935 krát
Naposledy upraveno: st., 21. březen 2018 22:29
Pro psaní komentářů se přihlaste