st., 9. červen 2021 00:48

Brněnská Mandlárna: unikátní kavárna, která se postavila pandemii

Brněnská Mandlárna Brněnská Mandlárna Zdroj: Instagram Mandlárny Brno
Anna Kolínská měla v plánu otevřít svoji kavárnu v březnu roku 2020, tedy takřka přesně v době, kdy se pandemie koronaviru dostala i do Česka. Štěstí jí tedy zrovna moc nepřálo, ale i přes složitou situaci, mnohdy chaotická vládní opatření a omezení se nevzdala a její Mandlárna v centru Brna se nakonec dokázala dostat do povědomí lidí a zažívá velký úspěch.

Po čtyřměsíční rekonstrukci měla Anna Kolínská svou kavárnu otevřít k symbolickému datu – pátku 13. března 2020. Protože je ale Mandlárna součástí Velkého Špalíčku v Brně, musela být kvůli pandemii paradoxně v den svého otevření zavřena. „Nikdo nevěděl, co je covid. Vznikala kolem všeho velká panika a lidi měli velký strach. Když se na to podívám zpětně, tak teď, i když se kavárny neustále otevírají a zavírají, máme větší přehled o situaci,“ popisuje Kolínská.

Ani po povolení výdejních okýnek nebyla situace snadná, popisuje majitelka kavárny: „V dubnu jsme otevřeli výdejní okno. Problém byl, že přestože se kavárna nachází v centru města, nechodili k nám žádní lidé. Stalo se normálním, že hodinu nebo dvě ve městě neprošla živá duše. Byla to velmi děsivá a pochmurná doba.“

Covid ale Kolínské ambice rozhodně nevzal a ve svém snu pokračovala i nadále. „Vtipné je, že naše Mandlárna je otevřena přes rok, ale vstup do vnitřních prostor měli návštěvníci povolen pouze 5 měsíců, zbytek doby bylo otevřeno okýnko nebo zahrádka. Velké pozitivum je, že náš podnik je brán také jako prodejna. Jedním z naších hlavních produktů je totiž alkohol, takže lidé si mohli přijít vybrat, nakoupit a vzít si kávu s sebou, ovšem nemohli jsme je pohostit u stolu,“ vzpomíná.

Celá Mandlárna vznikla na základě historie hustopečských mandloňových sadů. Ty existují od první republiky. V minulosti zde rostlo až 50 000 mandloní, dnes je jich 3000. Tyto sady tehdy pokrývaly spotřebu mandlí celého Československa. „Spousta lidí neví, že mandle se dají vypěstovat i v Česku. Mandlárna šíří osvětu, aby lidé věděli, že zde máme středoevropský unikát na jižní Moravě,“ vysvětluje.

Ve zmiňovaných Hustopečích vznikla filozofie firmy a také její první pobočka stejného jména. „S hustopečskou Mandlárnou spolupracujeme, jsme přátelé a navzájem se podporujeme. Se zakladateli Katkou Kopovou a Michalem Heřmanem mám skvělé vztahy,“ přibližuje Kolínská. V Hustopečích, na rozdíl od Brna, nebylo hlavním záměrem vytvořit jen kavárnu. Produktů, které se vyrábějí z mandlí a jsou v Mandlárnách k dostání je totiž kromě mandlové kávy několik. Ať už se jedná o mandlovou pálenku, delikatesy (paštika nebo marmeláda s mandlemi), kosmetiku nebo dokonce mandlové pivo. V každém produktu jsou tedy obsaženy mandle. Dnes jsou díky tomu hustopečská i brněnská Mandlárna významnými turistickými cíli jižní Moravy.

Přes nepříliš optimistický start má současně brněnská Mandlárna širokou základnu fanoušků všech věkových kategorií. Kromě majitelčiny cílevědomosti a pozitivnímu přístupu Mandlárně příznivce zajišťují také sociální sítě: „K propagaci používáme Facebook a Instagram. Na každé z nich cílíme na jinou věkovou skupinu. Na Facebooku máme úžasnou komunitu starších lidí, kteří nás sdílejí a na Instagramu se věnujeme spíše těm mladým. Oběma skupinám ale přizpůsobujeme obsah a snažíme se sdílet, co se dá.“ Oficiálně byla kavárna otevřena až říjnu roku 2020 a patronkou se stala Chantal Poullain.

Zobrazeno 68 krát
Naposledy upraveno: st., 9. červen 2021 14:21
Pro psaní komentářů se přihlaste