út., 30. srpen 2022 17:45

Covid minipivovary na Hané nezastavil, teď je jich ještě víc

Vzhledem ke koronavirovým opatřením se zvýšila poptávka po pivu „na doma“. Vzhledem ke koronavirovým opatřením se zvýšila poptávka po pivu „na doma“. Zdroj: Pivotéka.cz
Stejně jako jiná odvětví, zasáhla epidemie koronaviru v České republice také minipivovary. Mezi ty se podle zákona počítají všechny pivovary, které za rok uvaří do deseti tisíc hektolitrů piva. Většinou produkují nefiltrované a nepasterované pivo s původním obsahem všech zdraví prospěšných látek. V oblasti Hané jsou malých pivovarů desítky. Během epidemie paradoxně vzniklo několik nových. Zvýšila se také kvalita jejich piva v lahvích a plechovkách.

Podle odborníka na minipivovary Matúše Krátkého je lepší pivo ve skle, plastu a plechu přímým důsledkem opatření proti šíření koronaviru. „V ničem jiném než v transportních obalech se pivo prodávat nemohlo. Hospody, restaurace a bary musely kvůli nařízení vlády zavřít. Pivovary se proto více zaměřily na stáčení do obalů,“ říká provozovatel pivotéky s řemeslným pivem v Olomouci.

Jeho slova o vyšší produkci lahvového piva potvrdil majitel a sládek Svatokopeckého pivovaru ze Svatého Kopečku u Olomouce Ivo Hrdlička. „Před covidem jsem v lahvích prodával jen patnáct procent piva, zbývajících osmdesát pět procent bylo v sudech. S nástupem epidemie se to otočilo. Lahvovat pivo však dalo více práce,“ uvádí.

Když hospody neotevřely, šlo pivo do lahví
Lidé si jeho pivo objednávali prostřednictvím iniciativy Zachraň pivo, do které se během epidemie zapojilo přes tři sta pivovarů z celé České republiky. Naplněné plastové lahve jim po Olomouci a okolí rozvážel domů. Někteří zákazníci si pivo po předchozí domluvě kupovali přímo v pivovaru.

Začátek epidemie a vládní restrikce znamenaly pro malé pivovary nejistotu. Stejně jako podniky z jiných oborů nevěděly, co se bude dít ani jak dlouho mimořádné situace potrvá. „Ve čtvrtek jsem zavezl sudy a v pondělí jsem si je z hospod bral zpátky. Když jsme zjistili, že hospody jen tak neotevřou, začali jsme plnit lahve,“ komentuje Hrdlička.

Nedaleko od jeho pivovaru leží město Velká Bystřice. Navzdory dopadům koronaviru tu v posledních dvou letech začaly působit dva nové minipivovary. Jeden z nich, Ničitel, si u oblíbené cyklostezky a železniční zastávky pronajal malou hospodu. Prodávat pivo tak mohl pouze z výdejního okénka. Jeho vlastník Marek Šindelář přesto říká, že mu epidemie pomohla.

„Lidí k nám chodilo hodně. Většina hospod totiž okénko neměla, asi se jim nevyplatilo. Nám na jeho obsluhu stačili dva lidé – jeden čepoval a druhý prodával.“ Vylít do kanálu nemusel podle svých slov ani jedno pivo. Co neprodal v plastových kelímcích, rozvezl v lahvích. Zájem o Ničitele měli i lidé z Brna, Ostravy či Jihlavy.

Přírůstky a zřejmě žádný zánik
Vedle něj vznikl ve Velké Bystřici také minipivovar TVARG, který kromě řemeslného piva vyrábí domácí „tvargle“. Z nových pivovarů dál od Olomouce jmenoval Krátky Týnský pivovar z Týna nad Bečvou a CHORS z Černotína na Přerovsku. Zánik některého z malých pivovarů kvůli epidemii nezaznamenal.

„S výrobou piva sice přestal pivovárek Trubadúr z Troubelic u Uničova, který zmizel ze všech seznamů. Osobně si ale myslím, že výrobu obnoví,“ konstatuje s tím, že jde o výjimku. Minipivovarům se Hané daří a dlouhodobě jich přibývá. „Některé během epidemie omezily výrobu, jiné naopak rostly. To je ale přirozený proces, který s covidem nesouvisí,“ sděluje Krátky.

Hrdlička spočítal, že se mu z hospod vrátilo maximálně několik sudů. „Pivo v nich bylo zkažené, protože pro zavřené hospody nemělo význam nechávat zapnuté chlazení,“ přibližuje. Prodej sudového piva zastavil, problémy mu to ale nezpůsobilo. „Pivovar mě neživí, více jsem se věnoval práci projektanta. Navíc nemám zaměstnance ani nesplácím úvěr. Stačilo mi řešit jen pivo, které si lidé objednali,“ vysvětluje majitel pivovaru, ve kterém může naráz uvařit maximálně sto padesát litrů piva.

Noví hosté, pestřejší výběr
V hospodách koronavirus kromě čepování piva zastavil také pořádání různých přednášek a prezentací. V podniku Los Bastardos se nemohly konat degustace piva z minipivovarů se sládky. Další olomoucká hospoda Citadela nemohla nabídnout přednášky o pivu nebo historii Olomouce. Oba druhy akcí se ale po rozvolnění opatření a opětovném otevření hospod podařilo obnovit.

„Měli jsme tu prezentaci piva z doby bronzové, vařil ho kamarád-chemik. Ve spolupráci s archeology našli u Pardubic bronzovou nádobu, ve které se takové pivo připravovalo,“ zmiňuje majitel Citadely Jiří Gregor. Koronavirus ale jeho hospodě paradoxně i pomohl. „Utužily se vztahy mezi hosty, kteří dříve v plném lokále spíše jen seděli. Když vláda povolila výjimky z otevření hospod, vždycky jsme se nějak rozumně sešli a dobře se bavili,“ prozrazuje s tím, že podnik získal i nové stále hosty – takzvané štamgasty.

Krátky dodává, že trh s řemeslným pivem se neustále rozšiřuje o nové značky. Prodat své pivo například v olomouckých hospodách a obchodem se ale nesnaží pouze minipivovary z regionu. „Zavážet pivo sem chtějí i pivovary z jiných oblastí. Tlačí se sem Louka nebo Topolský pivovar z jihovýchodní Moravy. Konkurence pro místní minipivovary je mimořádná,“ popisuje šéf pivotéky a expert na malé pivovary.

Zobrazeno 615 krát
Naposledy upraveno: po., 30. listopad -0001 00:09
Pro psaní komentářů se přihlaste