po., 31. březen 2025 20:06

Za kávu si připlatíme – a možná je to dobře

ilustrační obrázek ilustrační obrázek Zdroj: freepik
Každý, kdo si pravidelně chodí pro svůj oblíbený kávový nápoj do kavárny, už si mohl všimnout, že ceny kávy vzrostly. Ti, kdo si ji raději připravují doma, to brzy pocítí také – ať už při nákupu zrnkové nebo instantní kávy. Proč se to děje a bude káva ještě někdy levná?

Pro většinu z nás je káva nepostradatelnou součástí každého dne – někdy ji konzumujeme dokonce více než obyčejnou vodu. Jestli ale káva něco není, tak obyčejná. I když se to kvůli její dostupnosti nemusí zdát, její cesta od rostliny až do šálku je složitější, než si nejspíš myslíte. 

Vše začíná u kávovníku, který roste jen v určitých klimatických podmínkách. Plodí kávové třešně, pod jejichž slupkou se nachází známé kávové zrno. Sklizeň třešní trvá obvykle dva až tři měsíce a následné oddělení zrna a základní zpracování zabere další dny. Pokud mluvíme o výběrové kávě, je tento proces pečlivě kontrolován – sbírají se jen zralé plody a dbá se na kvalitu. Naproti tomu u komoditní kávy se sklízí i nezralé či přezrálé třešně a zpracování je zaměřené především na rychlost a kvantitu. Tak či tak, výsledkem je suché zelené zrno, které putuje k distributorům, pražírnám a nakonec až k vám do šálku.

Cena kávy na burze dosáhla svého historického maxima – 9,5 dolaru za kilogram zeleného zrna. Klimatické změny a nepředvídatelné počasí nepřejí kávovým plantážím a úrody je stále méně. Dalším faktorem ovlivňujícím situaci jsou cla při vývozu do USA a obecná obchodní nejistota na trhu. Farmáři a distributoři proto museli přistoupit ke zdražení. Nejvíce je to patrné u největšího světového vývozce kávy – Brazílie. Ta pokrývá značnou část poptávky po komoditní kávě. Stejným podmínkám ale čelí i farmy zaměřené na výběrovou kávu, a tak dochází k dominovému efektu. Výsledkem je, že zdražuje nejen běžná káva, ale i ta výběrová, na kterou dnes narazíme ve většině kavárnen nejen u nás.

Jak se k tomu teď můžeme postavit my, zákazníci a konzumenti? Přestat nebo výrazně omezit konzumaci kávy pro většinu z nás nepřipadá v úvahu – nejen kvůli návyku, navíc by to ohrozilo provoz prodejců kávy, kávových řetězců či kaváren. Nejzásadnější je pochopit, že zdražení nenastalo kvůli honbě za ziskem, ale kvůli férovějším podmínkám pro farmáře, jejichž práce je základem celého kávového průmyslu. Pokud jste zvyklí pít kvalitní kávu, měli byste být ochotní za tuto kvalitu zaplatit. Zkuste si vybírat ty podniky, které komunikují svůj přístup k férovému obchodu a přímo spolupracují s farmáři nebo se zajímat o to, odkud káva pochází, jak byla pěstována a kdo za ní stojí.

Možná nás tato situace přiměje změnit přístup ke kávě – spíše než na množství bychom se mohli zaměřit na kvalitu. Namísto několika rychlých šálků průměrné kávy si raději dopřát jeden opravdu dobrý. A pokud chcete objevovat nové chutě, můžete vyzkoušet i jiné alternativy kofeinových nápojů, například stále populárnější matchu.

Zobrazeno 59 krát
Naposledy upraveno: út., 1. duben 2025 12:21
Pro psaní komentářů se přihlaste