út., 2. listopad 2021 18:26

Antibiotika přestávají fungovat, varují lékaři

Vzpomeňte si, kdy jste naposledy užívali antibiotika a popřemýšlejte, zda to bylo opravdu nutné. Vzpomeňte si, kdy jste naposledy užívali antibiotika a popřemýšlejte, zda to bylo opravdu nutné. Zdroj: Pixabay
Kvůli odolnosti vůči antibiotikům zemře ročně asi 25 000 Evropanů. Tzv. rezistence na antibiotika, je tak podle Světové zdravotnické organizace (WHO) globální hrozbou. Problém podle lékařů způsobuje nadměrné a mnohdy nepotřebné nasazování antibiotik, což vede k vývoji bakterií, které pak na léčbu nereagují.

Česká republika/svět - „Kdysi revoluční léky začínají postrádat účinnost. Děje se to už desítky let, bakterie jsou čím dál více rezistentní a Česká republika je v tomto ohledu s tunami spotřebovaných antibiotik bohužel na špici,“ uvádí primářka oddělení Klinické mikrobiologie a ATB centra Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky Václava Adámková. Odborníci mluví o spotřebě ve výši patnácti milionů balení antibiotik ročně jenom v ČR. Nejvíce lidé užívají peniciliny, poté makrolidy, cefalosporiny a tetracykliny. Recepty a antibiotika si pacienti nejčastěji odnášejí z urologie a ORL. Podle specialistů zatím neexistuje vhodná a stoprocentní náhrada těchto léků a náklady na léčbu odolných bakterií se pohybují ve výši jedné a půl miliardy eur za rok.

K rezistenci dochází z 80 % nadměrným a zbytečným užíváním antibiotik. „Nejčastějším důvodem, proč lidé navzdory doporučení lékaře antibiotika vyžadují, je strach z nemoci, z bakterií, z toho, že by se proti jejich špatnému stavu „nic nedělalo,“ dodává Adámková. Praktický lékař vystavený nátlaku ze strany pacientů, kteří si chtějí vzít antibiotika pro jistotu, nebo protože odjíždí na dovolenou a nechtějí to případně řešit v zahraničí, často antibiotika předepíše, přestože nejsou zcela nutná. Podle primářky Adámkové by proto měli lékaři umět fakticky argumentovat a lépe informovat pacienta.

Podle dat WHO by se do roku 2050 mohl svět potýkat s desíti miliony úmrtími způsobenými antibiotickou rezistencí. Pro srovnání, na srdeční slehání ročně ve světě zemře skoro 9 milionů lidí. Odolnost vůči antibiotikům si tedy potenciálně vybere více životů, než třeba zástava srdce.

Světová zdravotnická organizace doporučuje všem státům zavést národní akční plán boje proti antibiotické rezistenci a posílit politiku, programy pro prevenci a kontrolu infekcí. Dále pak doporučuje zpřístupnit informace o dopadu rezistence vůči antibiotikům široké veřejnosti. Aby podnikla další kroky na tomto poli, pořádá každoročně tzv. World Antimicrobial Awareness Week (WAAW), neboli „Antibiotický týden,“ který se soustředí na šíření osvěty týkající se zneužívání antibiotik a letos připadá na období 18. až 24. listopadu. 

Zobrazeno 652 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. listopad 2021 17:16
Pro psaní komentářů se přihlaste