ne., 21. listopad 2021 15:51

Blinken: Není konec. USA budou i nadále vyvíjet nátlak na Burundi

Ministr zahraničních věcí, Anthony Blinken Ministr zahraničních věcí, Anthony Blinken Zdroj: https://www.flickr.com/photos/96739999@N05/26823542612
Washington – Dočká se Mireček z Bujumbury klidu ve své zemi? To je otázka, která se nabízí se zrušením sankcí USA namířených na Burundi. Důvodem pro ukončení sankcí jsou pokračující reformy v zemi.

,,Uznáváme pokrok, který dosáhl prezident Ndayishimiye v souvislosti s obchodováním s lidmi, ekonomickými reformami a boji proti korupci. Přesto nabádáme k dalšímu pokroku,‘‘ říká ministr zahraničních věcí Antony Blinken. Zástupce ministryně financí, Wally Adeyemo doplňuje: ,,USA budou i nadále vyvíjet nátlak na Burundi, vedoucí ke zlepšení lidských práv v zemi a ke stíhání zodpovědných za násilnosti.‘‘

Ovšem s krokem USA nesouhlasí burundský právník Armel Niyongere, který od roku 2014 žije v belgickém exilu, a to z důvodu odsouzení k doživotí v Burundi. ,,Od doby, co se Ndayshimiye v červnu 2020 ujal moci, je možné sledovat pokračující úpadek země. Nucené vysídlování, mučení a vraždy jsou tam na denním pořádku. Francie a celá Evropská unie by měly podmínit obnovení spolupráce dodržováním lidských práv," řekl pro AFP prezident Asociace Křesťanů pro upuštění od mučení v Burundi (ACAT-Burundi). Claude Bochu, velvyslanec EU v Burundi, v červnu oznámil, že pracuje na zrušení sankcí ze strany Unie.

Podle Joea Bidena se situace se zvolením Ndayishimiyeho významně změnila, a pro sankce již není důvod. S tímto ovšem nesouhlasí vyšetřovací komise Spojených národů. ,,Celková občanskoprávní situace v Burundi je nadále špatná a v určitých aspektech se dokonce zhoršuje,‘‘ konstatovala vyšetřovací komise Spojených národů ve své zprávě v září. Jsou zde sice známky zlepšení, když občanský aktivista Germain Rukuki, který byl v roce 2018 odsouzen k 32 letům vězení, bude propuštěn příští rok. Ovšem ACAT-Burundi napočítalo zatím jen během prezidentského období Ndayishimiyeho 695 případů vražd. ,,Všechny tyto zločiny uniknou trestu. Nejsou žádná vyšetřování, stíhaní, údajní pachatelé,‘‘ uzavírá Niyongere.

Sankce, která byly na Burundi uvaleny v roce 2015 Spojenými státy a Spojenými národy, zahrnovaly omezení platnosti víz a zmražení majetku vládních činitelů. Důvodem pro sankce bylo oznámení kandidatury na třetí funkční období prezidenta Pierra Nkurunziho. Tento krok byl považován za protiústavní. Během následných nepokojů bylo zabito více než 1000 občanů a statisíce utekly ze země. Nkurunzi zemřel v minulém roce, několik týdnů po zvolení jeho nástupce Ndayishimiyeho.

Zobrazeno 608 krát
Naposledy upraveno: ne., 21. listopad 2021 20:24
Pro psaní komentářů se přihlaste