st., 8. prosinec 2021 21:17

Buddha navštěvuje Prahu

Socha Buddhy Socha Buddhy Zdroj: Metropolitan Museum of Art, CC0, via Wikimedia Commons
Do hlavního města přijede vzácná návštěva z Asie. Hlavní symbol buddhismu: Buddha. Bude ho hostit Národní galerie Praha ve Valdštejnské jízdárně a to od 3. prosince 2021 do 24. dubna 2022. Výstava si klade za úkol přiblížit buddhismus i s jeho uměním, poskytnout prostor pro vyzkoušení meditace a také představit filmový dokument Janka Rouse, který byl vytvořený speciálně pro tuto výstavu.

Praha – „Výstava představuje významný soubor buddhistického umění z Národní galerie Praha spolu s mistrovskými díly buddhistického umění ze sbírek Museum Rietberg Zürich, která jsou v České republice k vidění poprvé. Expozice navíc svým tématem nabízí nejenom poučení, ale posiluje také morální hodnoty, náboženské porozumění a multikulturní povědomí.“ uvádí ředitelka Národní galerie Alicja Knast.

Výstava představí v tematických okruzích význam a šíření buddhismu, pokusí se vysvětlit, kdo byl jeho zakladatel a co přináší jeho učení. „Buddhismus je jednou z nejvýznamnějších myšlenkových tradic, jejiž hodnoty promlouvají k současné společnosti.“ vysvětluje Markéta Hánová, ředitelka Sbírky asijského umění.

Nejprve se návštěvník seznámí s tím, jaké podoby daly Buddhovi různé asijské kultury, dále si prohlédne díla inspirovaná jeho životem a vstupem do nirvány. Nebudou chybět i díla věnující se buddhistickému učení, jeho šíření a ohlasy buddhismu v českých zemích 19. století. „Výběr opravdu jedinečných děl osvěžují na výstavě také zvukové interaktivní prvky nebo prostor na meditaci,“ uvedla dále Hánová. 

Bude se také promítat filmový dokument Janka Rouse vytvořený speciálně pro tuto výstavu. Ve filmu zazní uznávaný buddholog Jiří Holba, který například přibližuje poslání buddhismu: „Nejvyšším cílem buddhismu je vysvobození se z koloběhu opětovných existencí, které jsou považovány za strastné a neuspokojivé kvůli jejich nestálosti a pomíjivosti. Buddhistická cesta se v praxi uskutečňuje přeměnou mysli či srdce, zejména však odstraňováním existenciální úzkosti, negativních stavů, prožitků a myšlenek.“

Zobrazeno 772 krát
Naposledy upraveno: st., 8. prosinec 2021 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste