st., 27. říjen 2021 18:40

Čeští korfbalisté nakonec do semifinálových bojů nezasáhnou. Německo jim vystavilo stopku

Čeští korfbalisté v radostném objetí po výhře nad Katalánci. Čeští korfbalisté v radostném objetí po výhře nad Katalánci. Zdroj: korfbal.cz
Antverpy – Česká reprezentace neměla lehký úkol. Ve skupině narazila na Belgii, Katalánsko a Německo. Přes všechno úsilí na boje o medaile ale nedosáhla. Nyní je čeká boj o umístění.

V prvním zápase se na evropském šampionátu česká korfbalová reprezentace utkala s Belgií. Belgičtí hráči byli jasným favoritem, protože na posledních sedmi mistrovstvích Evropy brali 5x stříbrnou medaili. Vyzrálost hráčů ze západu byla cítit a Češi tak ztráceli hned od první čtvrtiny. Zkušená devětadvacetiletá Julie Caluweová, která na světových šampionátech posbírala již přes 100 košů, nezahálela ani tentokráte. Českou obranu zdemolovala sedmi přesnými ranami. Jenom její koše by přitom stačily na výhru. „Pět košů je opravdu málo, musíme proto zapracovat na lepším uvolňování do střely. Na druhou stranu jsme si vyzkoušeli nové herní situace, které fungovaly. Věřím, že další utkání s lehčími soupeři budou lepší,“ komentoval utkání trenér Ivo Kracík. První zápas tak skončil neúspěchem Česka 5:23.


V druhém duelu na české korfbalisty čekalo Katalánsko. Češi věděli, že pokud chtějí pomýšlet na semifinále, musí vyhrát. S touto myšlenkou také vstoupili do utkání. Na začátku druhé poloviny zápasu tak česká reprezentace pohodlně vedla 12:6. Pak se ale cosi zlomilo a Kataláncům se podařilo vytvořený náskok stáhnout a během jedné čtvrtiny dokonce i vyrovnat. Tahanice v posledním úseku nakonec vyšla lépe pro Česko, které vyhrálo těsným výsledkem 18:17. Svými trefami značně týmu pomohl i Rostislav Kortus. „Dva dny jsem nehrál kvůli nataženému tříslu, ale dneska jsem se cítil dobře. Vybojované vítězství nám zvedne ohromně sebevědomí,“ s úsměvem dodával střelec 4 košů Kortus.

 

hráči a trenér

Aneta Lesanska, Rostislav Kortus a trenér Ivo Kracík

Zdroj: ctsport.cz

Své tažení ve skupině Česká republika zakončila utkáním s Německem. Byl to boj o přímý postup do semifinále – Německo, nebo Česko. Z naší strany se zápas nezačal vyvíjet zrovna šťastně. Čeští hráči na sobě cítili nervozitu a Německo toho využilo. O poločase vedlo o 8 košů v poměru 10:2. „První poločas byl tragédie. Dva koše jsou opravdu málo a tím zápas nevyhrajeme,“ sklesle komentoval pro Českou televizi trenér Kraclík. V druhé půli se sice národní tým zvedl, ale k obratu už nedošlo. Německo vyhrálo 19:14.


Národní tým tak nedosáhl na vytoužené boje o medaile a musí se smířit pouze s utkáními o umístění. Někteří hráči se i přesto na následující zápasy těší. „Těším se, až si zahraji v Lotto aréně, protože mám ráda větší haly. Je v nich možnost zaběhnout za čáru i bez toho, abyste narazili do svého trenéra“ Dodává s úsměvem na rtech Sara Sahatciu. V pátek v 15:45 se národní tým utká s Maďarskem o umístění.

 

Historie a pravidla Korfbalu


Korfbal vymyslel v roce 1903 nizozemský pedagog Nico Broekhuijsen. Jeho hlavní myšlenkou bylo začlenění obou pohlaví zároveň v jedné sportovní disciplíně. Korfbal se postupně rozšířil i do Belgie a dalších okolních zemí. V letech 1920 a 1928 se dokonce představil jako ukázkový sport na olympijských hrách v Antverpách a v Amsterodamu. Od roku 1978 se každé 4 roky koná mistrovství světa. Zároveň se ob 4 roky konají také i kontinentální mistrovství.


U nás se korfbal rozšířil již za minulého režimu. V letech 1988 až 1989 Československo tento sport aktivně propagovalo a vznikaly také první kluby. Dnes existuje v České republice okolo 30 oddílů s více než 2000 členy.


Jeden korfbalový tým tvoří 4 muži a 4 ženy. Hráči jsou rozděleni po čtveřicích do dvou zón – útočná a obranná. Po dvou vstřelených koších se posty prohazují, přičemž hráči mohou bránit pouze stejné pohlaví. Během hry je zakázáno jakékoliv násilí, a proto je zde minimální kontakt.


Uprostřed každé zóny stojí 3,5metrový koš, do kterého se hráči snaží střílet. Za každou trefu tým obdrží jeden bod. Během zápolení hráči nesmí s míčem chodit, běhat ani driblovat. Útočník také nesmí vystřelit v momentě, kdy mezi ním a košem je postaven obránce, který alespoň jednou rukou aktivně brání míč.

korfbalové začátky

Korfbalové začítky 

Zdroj: Historiek.net

Zobrazeno 543 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. říjen 2021 22:43
Pro psaní komentářů se přihlaste