so., 9. březen 2019 16:36

Dítě, které se narodilo britské džihádistce, zemřelo

Britská džihádistka Shamima Begumová v syrském uprchlickém táboře při rozhovoru pro BBC Britská džihádistka Shamima Begumová v syrském uprchlickém táboře při rozhovoru pro BBC Zdroj: BBC
Sýrie - Syn, který se narodil v syrském uprchlickém táboře britské džihádistce Shamimě Begumové, zemřel. Podle BBC Begumová zamířila ve čtvrtek do nemocnice v syrské Hasace, kde dítě narozené v polovině února ještě téhož dne podlehlo infekci dýchacích cest. Informaci potvrdila i aliance Syrské demokratické síly vedená Kurdy. Begumová, která má bangladéšské kořeny, utekla do Sýrie jako patnáctiletá v roce 2015 spolu se dvěma dalšími nezletilými dívkami. Stejně jako před čtyřmi lety, kdy Begumová utekla, i dnes je její případ mediálně známý.

Poté, co požádala britské úřady o návrat kvůli očekávanému narození syna, ji britské úřady zbavily občanství. Britský ministr vnitra Sajid Javid nyní čelí kritice ze strany opozičních labouristů i příbuzných či rodinných přátel Begumové v Británii. Dítě, které se narodilo v syrském uprchlickém táboře, totiž mělo právo na britské občanství. Podle zpravodaje BBC panoval v táboře nedostatek jídla, přikrývek i stanů. Za poslední tři měsíce zemřelo více než 100 lidí během cesty do tábora, nebo krátce po příchodu.

Nekompromisní Mayová

„Soucítím s dětmi, které jsou naprosto nevinné a byly zavlečeny do této situace, aniž by za něco mohly. Ukazuje to, jak moc je nebezpečné pohybovat se ve válečných zónách,“ prohlásil britský ministr vnitra Javid. Jeho náměstek taktéž prohlásil, že Británie nehodlá riskovat životy britských občanů kvůli navrátilcům, kteří jsou radikalizovaní a odjeli bojovat za Islámský stát. Teď se na britské úřady valí vlna kritiky. Za ministerstvo vnitra se už dříve postavila premiérka Theresa Mayová. „Pro vládu i tuto zemi je důležité dát najevo, že zakročíme proti těm, kteří se podílí na terorismu,“ prohlásila. Britská premiérka přitom poukázala na rozhovor, ve kterém Begumová souhlasila s uřezáváním hlav nepřátelům islámu.

Na smrt dítěte Begumové zareagovalo i blízké okolí její rodiny v Británii. „Je šokující, jak se ministerstvo vnitra zachovalo,“ reagoval na zprávy o úmrtí dítěte blízký přítel rodiny Begumové.
Nejde o první dítě Begumové, které zemřelo. Již dříve v Islámském státu porodila dvě děti, které zemřely ještě před narozením toho třetího. Begumová si v Islámském státu vzala o osm let staršího nizozemského konvertitu Yago Riedijika, který se měl zúčastnit i zločinů proti lidskosti, jako je kamenováni či upalování zaživa. Begumovou v syrském uprchlickém táboře objevil reportér listu The Times. Džihádistka dala najevo, že by se ráda vrátila do Británie. Po medializaci příběhu jí britské úřady zbavily občanství. Protože se dítě narodilo ještě před tímto aktem, bylo tak podle právníka její rodiny britským občanem.

Z islamistky mučednicí

Případ Begumové vyvolal v Británii debatu o návratech zradikalizovaných islamistů do země. Zatímco někteří si její návrat nepřejí, jiní tvrdí, že by měla čelit stíhání v Británií a také tím, že by se v případě, že by jí britské úřady zamezily v návratu, mohla stát mučednicí.

Británie není jediným státem, který v současnosti řeší návraty svých občanů, kteří odjeli bojovat na Blízký Východ. Podobné případy řeší Nizozemsko, Rakousko i Spojené státy. Všechny státy se rozhodly tyto lidi zbavovat občanství a neumožňovat jim návrat.

Zobrazeno 1290 krát
Naposledy upraveno: ne., 10. březen 2019 13:31
Pro psaní komentářů se přihlaste