pá., 5. listopad 2021 20:53

Do Olomouce zavítaly slavné meteority

Vitrína s unikátními slezskými meteority Vitrína s unikátními slezskými meteority Zdroj: web Vlastivědného muzea v Olomouci
Olomouc - Vlastivědné muzeum v Olomouci přichází s novou unikátní výstavou, která nese název Meteorit. K vidění bude soubor meteorických fragmentů o celkové váze necelých 8 kilogramů. Převoz zajistila ozbrojená policejní eskorta a i nadále platí přísná bezpečností opatření. Výstava potrvá od 5. do 14. listopadu.

Ve čtvrtek 4. listopadu se uskutečnil převoz vzácného souboru meteoritů, jejichž stáří odhadujeme na více než 18 000 let. Meteority objevili dělníci v roce 1925 na paleolitickém sídlišti v Opavě-Kylešovicích, v tzv. Lundwallově cihelně. Rezavé a výrazně těžké kameny ležely pod asi metrovým nánosem sprašové hlíny. Poté byly předány archeologovi Gustavu Stumpfovi, který je zařadil do sbírky Slezského zemského muzea. Podrobný mikroskopický výzkum uskutečnili až roku 1964. „Meteority měly původně na sobě rezavou kůru, která vzniká při průletu atmosférou, která byla bohužel během výzkumu odstraněna,“ uvedla kurátorka geologické sbírky Slezského zemského muzea Lenka Jarošová.

Nález také oplétají záhady, jelikož všechny kusy meteoritů objevili v okruhu nepřesahujícím průměr 20 metrů, a to naznačuje, že musely být přeneseny. Domněnku posiluje i nález pazourkového nožíku na totožném místě. „Pro paleolitické lovce bylo klíčové získávání surovin, které využívali. Tohle bylo pro ně mimořádně atraktivní, surovinu si určitě vzali, musela je zaujmout a dnes už se nedozvíme, zda je viděli spadnout nebo je jen našli ve svém okolí. Nález v takovém kontextu, jako byl v Opavě-Kylešovicích, není na světě znám,“ řekla Jarošová. Kolekci tak označuje za unikátní i ve světovém měřítku.

Není to poprvé, kdy došlo k mimořádnému převozu exemplářů. Loni muzeum získalo originál opukové keltské hlavy, která je jedním z nejvýznamnějších archeologických objevů na území České republiky. Roku 2019 byla za účasti policie převezna Věstonická venuše.

Na olomoucké výstavě Meteorit uvidíme osm z devíti nalezených kusů slavných slezských meteoritů, které doplní vzorky meteoritů ze sbírky Vlastivědného muzea, vltavíny, knižní publikace nebo vzorky hornin, které bývají chybně označovány za meteority. „Pro Vlastivědné muzeum v Olomouci je velkou ctí, že může vystavit další skvost z českých muzejních sbírek. Po Věstonické venuši a Keltské kamenné hlavě uvidí Olomouc i slavné Meteority, které přistály na naší zemi před více než 18 tisíci lety. Přijďte se podívat, bude to stát za to!“ doplnil ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.

Zobrazeno 598 krát
Naposledy upraveno: ne., 7. listopad 2021 16:29
Pro psaní komentářů se přihlaste