po., 26. březen 2018 08:52

Dobrovolníci staví po zemětřesení domy z PET lahví. Pevnost staveb Mexičany překvapila

Domy po zemětřesení Domy po zemětřesení Zdroj: pixabay.com
Loňské září bylo pro obyvatele města Tetela v Mexiku ničivé. Po zemětřesení přišli o své domovy. Snaží se jim ale pomoci mexická nezisková organizace Viviendas Emergentes (VIEM). Její dobrovolníci používají ke stavbě nových domů PET lahve a domy jsou dostatečně pevné.

Zatím dobrovolníci postavili tři domy a stejný počet aktuálně staví. Budovy, k jejichž výstavbě používají PET láhve, by měly být hotové do poloviny dubna.

Nový domov staví třeba pro Maríu Guadalupe „Lupitu“ Jiménez a její dva syny. Měl by mít dva pokoje a jednu koupelnu, přičemž celková rozloha je 40 m2. Na takový dům je potřeba zhruba 15 000 plastových lahví a zhruba 60 až 80 tisíc pesos, což je v přepočtu přibližně 66 až 88 tisíc korun. „Viděla jsem dvoupatrové domy se sloupky, které tehdy spadly při zemětřesení, a říkala jsem si, že to s plastovými láhvemi zkrátka nemůže držet,“ říká žena pro server El País.

S projektem přišli architekti Vanessa Rendón a David García. „Dívala jsem se na zprávy a úplně jsem při tom zuřila, když prezident Enrique Peña Nieto zmínil tři fáze postupu po zemětřesení: nejdříve hledání zraněných a jejich záchrana, pak sčítání obyvatelstva a nakonec rekonstrukce domů,“ popsala mladá architektka Vanessa Rendón své pocity po tragédii, při které přišlo o život 74 lidí. Celkem 862 domů zničilo zemětřesení přímo ve městě Tetela, dalších 1 200 v přilehlých oblastech.

Architektka měla práci ve městě Querétaro, té však nechala, opustila své rodiče a přestěhovala se do hlavního města Mexico City, kde do dvou týdnů založila organizaci VIEM. Domy jsou podle stavitelů pevné a potvrzuje to i jedna z obyvatelek Josefina Guzman. „Když mi na začátku řekli, že to bude postavené z PET láhví, vůbec jsem nevěděla, co si pod tím mám představit. Ta výsledná stavba je ale opravdu hodně pevná. Loni v listopadu přišlo další zemětřesení, já jsem byla zrovna uvnitř domu a ani jsem si ty otřesy neuvědomila,“ popisuje Guzman.

Aktuálně má organizace sice dostatek PET lahví, které darovali lidé z různých částí Mexika, ale chybí jí peníze a další dobrovolníci, kteří by se stavbou pomáhali.

Zobrazeno 2043 krát
Naposledy upraveno: po., 26. březen 2018 22:21
Pro psaní komentářů se přihlaste