čt., 15. říjen 2015 23:50

Interiér Muzea umění se proměnil podle bruselského stylu

Olomouc - V Muzeu umění Olomouc začala výstava československého a polského designu šedesátých let 20. století, známého také jako bruselský styl. Retrospektivní výstava s názvem Dohnat a předehnat ukazuje, s jakými předměty se v každodenním životě setkávali naši rodiče a prarodiče.

„Říkali jsme si, že by stálo za to připravit i po odborné stránce výstavu, na které by se návštěvníci mohli exponáty nejenom kochat, ale dozvědět se o nich i něco víc. Odkud pochází, kdo je jejich autorem, kdy vlastně vznikly nebo jestli pochází z Československa či Polska, protože ty zdroje informací jsou si velice blízké,“ říká Alicja Klimczak-Dobrzaniecka, která je spolu s Krzysztofem Kucharczykem autorkou projektu. Výstava navazuje na úspěšný projekt BWA Wrocław – Galerie současného umění ve Vratislavi s názvem Wojna a Pokój. Do české expozice přidali autoři další čtyři desítky polských a deset československých předmětů. „Čezeta, skútr, který představili už na polské výstavě, například získal výjimečně pro tuto výstavu přívěs, do kterého se vejde basa piv,“ říká sběratel Jan Jeništa, který je společně s Klárou Jeništovou kurátorem výstavy.

Porcelán, hračky, kuchyňské přístroje, nábytek nebo lampičky zapůjčili zejména Jan Jeništa, Barbara Banaś a Filip Spek. Výstava se však bude i nadále rozšiřovat. Jedna z pěti místností se proměnila v takzvaný bruselský pokoj, stylizovaný podle módy šedesátých a sedmdesátých let, včetně časopisů nebo polštářů. Do těchto prostor mají lidé možnost přidat exponáty z vlastních sbírek. Podoba pokoje se tak bude neustále obměňovat až do 24. ledna, kdy výstava končí.

Po dobu tří měsíců mají návštěvníci možnost navštívit i některou z akcí doprovodného programu, který zahrnuje talkshow DH v DH, promítání filmu Dáma na kolejích nebo workshopy pro rodiny s dětmi. První z komentovaných prohlídek se uskuteční 4. listopadu, další proběhnou 2. prosince a 13. ledna.

Zobrazeno 3035 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:09
Pro psaní komentářů se přihlaste