út., 17. prosinec 2019 18:14

Drtivá porážka Labouristů. Johnson slaví získání většiny v parlamentu

Zaměstnanci na Downing Street vítají vítěze Borise Johnsona Zaměstnanci na Downing Street vítají vítěze Borise Johnsona Zdroj: Reuters
Velká Británie – Na základě uspořádáných předčasných voleb britského parlamentu, které se konaly 12. prosince a měly za cíl ukončit brexitový pat, je definitivně rozhodnuto o osudu Velké Británie. Konzervativci v čele s Borisem Johnsonem budou mít v parlamentu po sečtení všech okrsků velkou většinu a tedy možnost dokončit brexit dle svých představ. Předseda opoziční strany Labouristů Jeremy Corbyn zažil nejhorší výsledek za desetiletí a jeho straníci proto volají po jeho rezignaci z funkce. Ve Skotsku značně posílili tamní nacionalisté, požadující nové referendum o nezávislosti.

Po konečném sečtení hlasů ze všech okrsků získali konzervativci 365 z celkových 650 křesel, labouristé 203, Skotská národní strana 48, liberální demokraté 11 a Demokratická strana osm křesel. Zbylých patnáct mandátů si rozdělují ostatní strany. Konzervativci se tak těší z největší většiny od roku 1987, kdy stranu vedla Margaret Thatcherová. „Konzervativní vláda dostala silný nový mandát dokončit brexit a spojit zemi,“ prohlásil Johnson po svém zvolení.

Program Johnsonovy strany byl jednoznačný – odejít z EU k 31.lednu 2020. Uskutečnit své cíle jim má umožnit schválení rozvodové dohody, kterou premiér dojednal s EU. Při své kampani se strategicky zaměřil na tradičně levicový střed a sever země, což se jim dle slov komentátorů BBC značně vyplatilo.

Johnson se po návratu z návštěvy královny nechal slyšet, aby se společnost zastávající postoj pro setrvání v Unii konečně smířila s výsledkem referenda a zameřila se na budování nových dobrých vztahů s kontinentem. „Jsme jeden národ. Konzervativní vláda nebude nikdy ignorovat vaše přání a vztahy vůči ostatním národům. Budeme mít nová partnerství a projekty, s EU budeme dál spolupracovat jako partneři,“ uvedl ve svém projevu.

Labouristé se naopak vzpamatovávají z neočekávaného výsledku, který byl nejhorší za poslední desetiletí. Ztratili své tradiční průmyslové oblasti ve střední a severní Anglii, v nichž lidé volili pro brexit. Například v Blyth valley prohráli poprvé od vytvoření tohoto okrsku v roce 1950.

Na základě překvapujících výsledků volají mnozí straníci po rezignaci předsedy a odklonu od, na britské poměry, radikálně levicového programu. Corbyn, který obhájil svůj mandát, se rozhodl vyhovět veřejnosti a oznámil, že do příštích voleb už stranu nepovede. V nejbližší době mu však křeslo předsedy ještě zůstane, aby mohl moderovat debatu o reflexi výsledku voleb. Hlavní neúspěch své strany vidí Corbyn v tom, že stěžejním tématem voleb byl jednoznačně brexit. Na něj obecně labouristé ani jejich příznivci nemají jednotný názor. V průběhu debat, navrhovali vyjednání nové rozvodové smlouvy se zachováním členství v celní unii s EU a následné referendum o dohodě, načež Corbyn uvedl, že by v referendu zastával neutrální pozici. „Nerad to říkám, ale voliči možná skutečně chtěli dokončit brexit,“ sdělil v BBC vlivný labouristický poslanec John McDonnell.

Úspěch zaznamenala také Skotská národní strana(SNS) pod vedením předsedkyně a skotské premiérky Nicoly Sturgeonové. Strana obdržela celkem 48 mandátů, tedy o třináct více než doosud. Experti proto predikují možnou snahu o znovuprosazení referenda o nezávislosti Skotska. 

Zobrazeno 930 krát
Naposledy upraveno: st., 18. prosinec 2019 12:08
Pro psaní komentářů se přihlaste