po., 12. únor 2024 13:24

Elektronické přihlášky na střední školy se setkávají s kritikou

Webová stránka elektronických přihlášek na SŠ Webová stránka elektronických přihlášek na SŠ Zdroj: https://www.prihlaskynastredni.cz
Minulý týden ve čtvrtek mělo dojít ke spuštění systému DiPSy, který provozuje společnost Cermat. Systém slouží k zadávání elektronických přihlášek na střední školy a má tak za cíl usnadňovat celý složitý proces prezenčního nošení přihlášek na danou střední školu uchazeče. Vyskytl se ovšem zásadní problém, a to s vkládáním příloh. Spuštění systému bylo tedy odloženo na pátek 20. února.

Tvrzení Cermatu a ministerstva, že je DiPSy připraven ke spuštění a prošel zátěžovými testy, nebyla úplně pravdivá a dlouhodobá příprava digitalizace přihlášek na střední školy se ukázala jako vadná. Ministr Bek se k problému vyjádřil na sociální síti X a uvedl, že web musí znovu projít zátěžovými testy a ověřit se jeho zabezpečení. Také dodal, že nedojde k prodloužení termínu k podání přihlášek a termín 20. února tak zůstává. Ovšem ani po konečném spuštění se systém neukazuje jako plně funkční - stále jsou zde případy, kdy web nereaguje tak, jak by měl a místy padá. 

Dalším terčem kritiky jsou tzv. duplicitní přihlášky. Žák má právo podat na jednu školu více příhlášek, tedy v papírové formě vypíše stejnou školu dvakrát. To se ovšem stává problémem v elektronické formě, kde se tato možnost eviduje jako chyba a dvě přihlášky sdruží do jedné. Ředitel Cermatu Krejčí tvrdí, že by rád upravil systém tak, aby zamítnul vytvoření druhé přihlášky, pokud již jedna platná existuje. „Bohužel mi to nebylo právníky dovoleno,“ řekl Krejčí.

Systém DiPSy funguje pod záštitou Ministerstva školství a Cermatu. Důvod, proč nefunguje není tak jednoduchý. Elektronické přihlášky stojí na systému Identity občana, který je velmi zastaralý a na jeho opravu je třeba čas i peníze. O digitalizaci se mnoho let žádná vláda nestarala a neinvestovala do ní peníze. Když už došlo k nějakému posunu, zjistilo se, že systém je 12 let starý a k opravě jeho serverů má dojít až letos. Proč si Cermat nesehnal lepší firmu, která by systém udělala efektivněji, je jasným důkazem zpomaleného fungování antimonopolního úřadu, kde soutěže trvají dva roky. Při výběrovém řízení došlo k podání stížnosti ze strany firmy, která nevyhrála. Protože je zde lhůta na vyřízení stížnosti dva měsíce, Cermat výběrové řízení stáhl a vše udělal na vlastní náklady a s vlastními najatými programátory. Cermat se tak vyhnul zdlouhavému čekání na výsledek výběrového řízení a urychlil celý proces.

Zobrazeno 173 krát
Naposledy upraveno: st., 14. únor 2024 12:10
Pro psaní komentářů se přihlaste