ne., 1. květen 2016 11:14

EU zavádí kontrolu dovozu železa a oceli z okolních zemí

ČR - V rámci monitorování trhu s výrobky ze železa a oceli zavádí Evropská unie povinnou kontrolu nákupů těchto kovů ze zemí mimo EU. Výjimku bude mít Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Výrobci a firmy nyní budou muset evidovat nákupy nad 2500 kilogramů, které pochází zejména z Číny. Evropská komise věří, že získaná data pomohou Unii přijít na lepší řešení krize ocelářského průmyslu v Evropě. Dovoz oceli z mimoevropských zemí navíc poškozuje tuzemské výrobce.

Aby bylo možné tyto výrobky pustit do volného oběhu, musí dovozci doložit kontrolní doklad pro zakázky, které odpovídají parametrům nařízení EU. Tyto doklady bude vydávat příslušný kontrolní orgán, většinou ministerstva průmyslu a obchodu, bez jakýchkoli poplatků. Ve formulářích se kromě údajů o majiteli bude uvádět také záměr, s jakým se zboží kupovalo, což obnáší doložení kopie kupní smlouvy nebo faktury. Pokud není zakoupené zboží přímo ze země, bude muset nakupující doložit ještě osvědčení o původu od ocelárny, která zboží vyrobila.

Dovoz výrobků ze železa a oceli se mezi lety 2012 a 2015 zvýšil o více než třetinu, zatímco vývoz klesl o téměř 20 %. I přes specializaci evropských výrobců na zušlechťované kovy je dovoz levného zboží z okolních zemí poškozuje. Největší riziko pro výrobce z EU se stala Čína, která od roku 2000 více než zdvojnásobila svou kapacitu na výrobu oceli. V Číně navíc klesla poptávka, proto čím dál více kovu určuje pro export. Čínská ocel představovala minulý rok okolo 10 % celkového dovozu.

Aby měli dovozci dostatek času na pokrytí již existujících zakázek, začne se kontrola využívat až od 30. května. Tento systém by měl jednak přinést detailnější informace o pohybu železa a oceli, ale také pomoci posílit konkurenceschopnost evropských výrobců. Do roku 2015 zůstával objem výrobků ze zemí EU stejný, nicméně v jeho druhém pololetí už byl objem o 10 % nižší, než v pololetí předchozím. Kontrolní orgány ministerstev budou získaná data posílat na analýzu Evropské komisi, která na jejich základě vytvoří podrobný plán na posílení pozice evropských oceláren a železáren.

Zobrazeno 2334 krát
Naposledy upraveno: st., 10. duben 2024 20:37
Pro psaní komentářů se přihlaste