st., 5. listopad 2014 22:13

Experimentální výlet do stratosféry

V centru Českého hydrometeorologického ústavu v Praze - Libuši se uskutečnil druhý ročník experimentálního projektu s názvem Stratocaching. V sobotu 25. října se zde sešlo přes 200 lidí, aby byli svědky vypuštění stratosférického balón do oblak. Balón je zvláštní tím, že nese takzvaný Dropion. To je gondola, která je nejdůležitější částí experimentu. Drží v sobě totiž 12 kapslí, kterým se říká Stratocache. Tyto kapsle mají tvar javorových semínek a jsou 40 centimetrů dlouhé. Když balón vystoupá do výšky 30 kilometrů nad zemský povrch, jsou kapsle z Dropionu vypuštěny. Poté se snášejí k zemi a ve chvíli, kdy dopadnou, ohlásí svou polohu zasláním GPS souřadnic. V tu chvíli začíná pro zaregistrované „hledače“ hra. Jejich úkolem je Stratocache, které mohou být větrem odneseny kterýmkoli směrem, najít. Hledání jim umožňuje speciální mobilní aplikace, která zaznamená souřadnice jednotlivých kapslí.

S experimentem Stratocaching přichází občanské sdružení Žádná věda. „Všímali jsme si, že amatéři vypouštějí do stratosféry nejrůznější věci a my jsme to chtěli obohatit,“ prozrazuje jeden ze zakládajících členů sdružení Ivan Miller. „Stratocaching je vlastně kombinace vědy a hry a i pro nás je to nové dobrodružství,“ dodává.

Po loňských zkušenostech byla příprava a organizace o něco snadnější. Z předchozího pokusu bylo jasné, že je třeba počítat s nižší teplotou než je ve stratosféře, tedy mínus 60°C. Stratocache se totiž pádem ještě víc ochladí, což byl důvod loňského zmrznutí elektronika. I s mnoha dalšími poznatky probíhala příprava necelý rok, ale ani letos neproběhlo vše bezchybně. Před startem se vyskytnul problém se signálem a na opravy nebyl čas, proto se musel vypnout wi-fi modul v godole. Fanoušci tak přišli o online přenos z kamer, které byly připevněny na Dropionu. V 11:42 se balón z rukou organizátorů konečně vznesl k nebi.

Stoupal až do určených 30 kilometrů. Tady se odpojily kapsle a klesaly k zemi. Všechny dopadly na pole u vesnice Lipany, chyběl totiž vítr, který by je odnesl dál od sebe. Šťastných nálezců bylo jen pár stejně jako Stratocacheí, ale každý mohl přijít a s nálezem se vyfotit.

Do akce se zaregistrovalo přes 12 000 lidí a spousta dalších ji sledovalo online na serveru Technet.cz. Zde byl přímý přenos ze startu, kterým provázel Vladimír Kořen. Náplní programu online reportáže byl i rozhovor s výše zmiňovaným Ivanem Millerem a také s žurnalistou Karlem Pacnerem.

 

Zobrazeno 1973 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste