čt., 20. duben 2017 18:43

Festival Meeting Brno láká kulturní rozmanitostí a debatou

Festival zve na bohatý program nejen diskuzí Festival zve na bohatý program nejen diskuzí Zdroj: FOTO: Facebook Meeting Brno
Brno - Festival Meeting Brno o sobě znovu dává vědět. V průběhu května se uskuteční jeho druhý ročník a stejně jako loni nabídne bohaté kulturní vyžití. Meeting Brno se hlásí k oslavám podpisu Česko-německé deklarace. Návštěvníci se tak mimo jiné mohou těšit i na jedinečné setkání potomků významných židovských rodin, které se podepsaly na historii města.

V období od 19. do 28. května se Brno stane místem diskuze a kulturní osvěty. V rámci festivalu pohovoří odborníci spjati s významnými institucemi. Mezi jmény hostů se objevuje například rezidentní spisovatelka Anne Hahn a renomovaní ekonomové jako Bernhard Scholz nebo Milan Zelený.

Zároveň se dostane i na kreativitu a tvůrčí činnost. Výtvarnice Kateřina Šedá vyzívá muzikanty k účasti na jejím projektu Šalina Music Tour. Ti, kteří osloví ukázkou vlastní tvorby, dostanou příležitost vystoupit s dalšími interprety v tramvaji nebo na pódiu na Moravském náměstí. Šedá usiluje o spojení nejrůznějších hudebních tradic. Společně vystoupí jak domácí, tak zahraniční hudebníci. Uzávěrka přihlášek je do 30. dubna.

Nejzásadnějším momentem celé akce bude bezesporu setkání tří židovských rodin, úzce spjatých s Brnem. Jde o potomky rodů Tugendhatů, Löw - Beerů a Stiassni. Sejít se jich má více než stovka a půjde o první takové setkání v Brně od dob okupace.

Festival razí heslo "jednota v rozmanitosti" a současně nabádá ke spolupráci mezi Evropany. Značného prostoru se v jeho programu dostává především otázce národnostních menšin a dalším společensko-politickým tématům. Ať už z historie nebo ze současnosti. Hlávním námětem loňského ročníku byla zejména migrace. "Meeting Brno se koná každoročně na konci května a nabízí platformu pro setkání zástupců různých názorů, kultur a náboženství," charakterizuje svoje poslání na oficiálních stránkách.

Zobrazeno 1961 krát
Naposledy upraveno: pá., 21. duben 2017 21:09
Pro psaní komentářů se přihlaste