čt., 28. říjen 2010 15:11

Google: Street View – více problémů než užitku?

V pondělí 25. října server Ihned.cz uvedl, že společnost Google poprvé přiznala neoprávněné shromažďování osobních údajů při snímkování ulic pro aplikaci Street View. Tyto citlivé údaje zahrnovaly často kompletní znění e-mailů včetně hesel. Údaje technikou vybavená auta shromažďovala skrz nezabezpečená wifi připojení při projíždění jednotlivých lokalit. Tento problém se týká i měst v České republice. Mluvčí společnosti Google uvedla, že společnost detailně nezkoumala zhruba 600 GB nasbíraných dat právě proto, aby se zabránilo narušení soukromí.

Přiznání společnosti přišlo poté, co byla kanadským úřadem pro ochranu osobních údajů nařčena, že shromažďovala úplné znění e-mailů. Desítky zemí, ve kterých skenování ulic probíhalo, již zahájily vyšetřování celé události. Jmenujme např. Francii, Německo, Španělsko či USA. V jiných zemích již došlo na smazání oněch citlivých údajů z databáze Googlu, ovšem až po potvrzení regulačních orgánů.

Komplikace s aplikací v minulosti

Problém tohoto rázu neřeší společnost Google poprvé. Již dříve se hromadily stížnosti kvůli nedostatečnému rozmazání obličejů a tzv. „SPZtek“ na některých snímcích. Osoby na fotografiích proto bylo možné identifikovat. Proto společnost umístila na stránky aplikace speciální prvek. Jedná se o možnost odebrání určitého obrázku, pokud je na něm zobrazeno něco, co uživatele znepokojuje – například rodný dům, osoby, či pobuřující prvky jako nahota apod.

K čemu slouží aplikace Google Street View?

Tento projekt vznikl již v květnu 2007 s cílem ukázat uživateli internetu panoramatické fotografie měst na různých místech světa. Člověku tak mělo být umožněno prozkoumat jednotlivé části světa bez toho, aby opustil svou pracovnu. Záměr se vydařil. Díky moderní technice je dnes možné zobrazit v Mapách Google panoramatická zobrazení ulic horizontálně v rozsahu 360° a vertikálně 290°. Ke každému nově pořízenému snímku je přiřazena konkrétní poloha prostřednictvím zařízení GPS. Jednotlivé snímky se poté spojí dohromady a vytvoří snímek panoramatický. V současné době můžete v aplikaci najít některá města v Evropě, Asii, Austrálii, na Novém Zélandu, v Americe a dokonce i v Africe.

Do virtuálního světa přibyla i Olomouc

Olomouc byla do projektu vybrána z 10 měst navržených společností Google ve spolupráci s agenturou CzechTourism. Hlasování probíhalo již v červnu minulého roku a zúčastnilo se ho více než 9000 Čechů. Zvítězila tato česká města: Olomouc (22% hlasů), Český Krumlov (17%) a Hřensko (13%).

Hned v létě mohlo začít snímání historických ulic studentského města. Do Olomouce dorazilo auto společnosti Google spolu se speciální tříkolkou. Ta se dostala i do úzkých ulic, kterých je v historickém centru města nespočet. Po nasnímání lokality následovalo zpracování získaných materiálů. Poté již byla virtuální Olomouc zpřístupněna v rámci aplikace Street View na Mapách společnosti Google.

Záběry města jsou k dispozici na adrese http://www.streetview.cz/sv/Olomouc/, přičemž na této webové stránce si můžete „ virtuálně projít“ nejen Olomouc, ale i Brno, Ostravu, Český Krumlov a Poděbrady. Záběry nafocených měst v rámci celého světa si můžete prohlédnout zde: http://www.google.cz/help/maps/streetview/.

 

Zdroje:

http://www.google.com/intl/cs/landing/streetviewvote/streetview-vote.html

http://digiweb.ihned.cz/c1-47488500-google-priznal-ze-jeho-vozy-pro-street-view-nahravaly-i-e-maily-a-hesla-z-nezabezpecenych-wi-fi-siti#comm

http://maps.google.cz/maps

 

 

Zobrazeno 2702 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Pro psaní komentářů se přihlaste