čt., 27. únor 2020 14:59

Horolezec Adam Ondra se rozhodl pokořit skály Balkánu

Adam Ondra na převisu pohoří v Domogledu Adam Ondra na převisu pohoří v Domogledu Zdroj: Česká televize
Balkán - Nejlepší český horolezec světa zamířil do známých i méně známých lokalit v zemích bývalé Jugoslávie, Rumunska, Řecka či Albánie zdolávat nejextrémnější a dosud nepřekonané skalní převisy. Jeho cestu po celou dobu zaznamenával tým České televize, v čele s režisérem Petrem Horkým, který o výpravě natočil šestidílný dokumentární cyklus „Balkánem nahoru a dolů s Adamem Ondrou“ vysílaný nově každou středu večer na ČT2.

„Jsem moc rád, že se konečně lezení objevuje na obrazovce České televize. Pořad tak uvidí lidé, kteří nemají s lezením nic společného a třeba je tento druh pohybu osloví,“ uvedl Ondra v rozhovoru pro Českou televizi. Ačkoliv se skalnímu lezení věnuje jen v Evropě bezmála deset tisíc lidí, na televizních obrazovkách se objevilo jen zřídka. Doposud bylo možné zhlédnout snímky převážně o horolezectví ve vysokých horách, lezení bez lana, popřípadě závody na umělé stěně. Cyklus zachycující skalní lezení, doplněný navíc o okolní krajinu a život místních obyvatel, lze tedy považovat za unikát.

Samotné natáčení cyklu trvalo režiséru Petru Horkému rok a půl a následného půl roku si vyžádalo dokončování jeho výsledné podoby. Záměrem tvůrců nebylo jen přiblížit divákům tento druh sportu jako takový, ale navíc jim ukázat i krajiny Balkánu z pohledu jednoho z nejlepších světových lezců, který měl dostatek času okolí na vlastní kůži prozkoumat a dozvědět se různé zajímavosti od místních obyvatel.

„I pro mne jako cestovatele, který si myslel, jak má tuto část světa proježděnou, bylo úžasné vnímat ji optikou horolezce. V Makedonii jsme tak třeba natáčeli v úžasné obrovské jeskyni nebo v Chorvatsku na skalách, které jsou přístupné jen z moře,“ vyjádřil se režisér Horký k průběhu natáčení. První díl se odehrává v rumunském pohoří Domogled, kde se nacházejí hned 2 vysoce obtížné skalní útvary- Stone Butterfly (obtížnost 9A+) a Black Cobra (obtížnost 8C+/9A). Průvodce Adamovi Ondrovi, stejně jako v dalších navštívených zemích, dělali místní špičkoví horolezci, kteří mu pomohli vytipovat neznámé skalní útvary s náročnou obtížností v rozmezí 8-9B.

Dramaturg Ivo Cicvárek si z počátku nebyl jistý, zda je tento dokumentární cyklus vhodnou volbou, když je metráž jednotlivých dílu časově velmi limitována. Nakonec byl ale přijemně překvapen, neboť jak brzy zjistil, pro Adama Ondru není žádná výzva velká. S převisy se kterými by se jiní trápily týdny ba dokonce měsíce, si Ondra hravě poradil za pouhých pár dní. „Ukázalo se, že Adam je jakoby z jiné galaxie. Co jiní trénují týdny, pochopí za den. Kde jiní čtou skálu měsíc, Adam za den připraví jištění, a o den později se už pokouší o první ostrý přelez. Jeho soustředění je inspirující. Ne pro lezení jako takové, ale pro život samotný,“ dodává dramaturg.

Momentálně si Adam Ondra dává od cestování pauzu, neboť se připravuje na letní olympiádu v Tokiu, na kterou se na druhý pokus kvalifikoval. K splnění svého dětského snu je tak stále blíž. Naší zemi bude reprezentovat hned ve třech kategoriích. Zatímco v lezení na obtížnost a boulderingu patří český reprezentant k nejlepším na světě, lezení na rychlost je jeho slabší stránkou, a proto se mu nyní v tréninku intenzivně věnuje. 

Zobrazeno 1748 krát
Naposledy upraveno: pá., 28. únor 2020 11:05
Pro psaní komentářů se přihlaste