út., 25. červen 2024 21:40

Hudební vydavatelství tvrdí, že umělá inteligence okrádá umělce. Chtějí to prokázat u soudu

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Zdroj: Tiero/Stock Free Images
Spojené státy americké - Skupina amerických hudebních vydavatelství včetně Sony Music Entertainment, Universal Music Group a Warner Records žaluje vývojáře programů Suno a Udio, které vytváří hudbu pomocí umělé inteligence. Porušují podle nich autorská práva velkého množství umělců.

Pro uživatele oba programy fungují jednoduše. Stačí nechat vygenerovat programem text písně, nebo zadat vlastní a vybrat jaký hudební žánr má program použít. Po krátké prodlevě vytvoří program dvě nové písně včetně zpěvu, které si může uživatel pustit a dále sdílet. Pro omezený počet užití se stačí pouze zaregistrovat. Pro vytváření většího množství písní je potřeba zaplatit měsíční poplatek.

Programy se učí vytvářet písně pomocí rozsáhlých databází lidmi vytvořeného obsahu. Hudební vydavatelství tvrdí, že tyto programy pro učení používaly písně, na které neměly zakoupená práva a kradou hudbu, aby vytvořily podobné dílo. Vydavatelství žádají od firem kompenzaci 150 tisíc dolarů, tedy téměř 3,5 milionu korun za každé dílo. Žalobci ukázali několik příkladů, kdy program vytvořil písně, které byly téměř identické se skutečnými písněmi vytvořenými lidmi.

„Nelicencované služby jako Suno a Udio tvrdí, že je fér kopírovat dílo, které umělec budoval celý život, a zneužít je k vlastnímu výdělku bez souhlasu autora, a aniž by mu zaplatili. Tím nám všem kazí příslib opravdu inovativní umělé inteligence,“ prohlásil v tiskové zprávě generální ředitel Recording Industry Association of America Mitch Glazier.

Mikey Shulman, generální ředitel firmy Suno, se těmto osočením brání. Pro Washington Post se vyjádřil tak, že „Naše technologie je transformativní. Je navržena pro vytváření kompletně nových výstupů, ne aby si zapamatovala a přetransformovala existující obsah."

Proti hudbě vytvořené umělou inteligencí se ozývají i někteří samotní umělci. Například v dubnu podepsalo 200 autorů či kapel včetně Aerosmith, Billie Eilish, Katy Perry a dalších otevřený dopis, ve kterém vyzývají vývojáře AI, online platformy a další, aby přestali používat umělou inteligenci k porušování a znehodnocování práv lidských umělců.
Celý dopis v angličtině zde.

Zobrazeno 177 krát
Naposledy upraveno: út., 2. červenec 2024 11:17
Pro psaní komentářů se přihlaste