po., 22. březen 2021 18:32

Podoba skautingu a koronavirus

Skauti ze Zbraslavi Skauti ze Zbraslavi Zdroj: FOTO: Václav Kulich
Skauting jako takový prošel za poslední rok velkou změnou, jak v Česku, tak i ve světě. Hlavním důvodem je proměna způsobená koronavirem. Pro členy oddílu je to velká ztráta komunikace mezi sebou a pro jejich vedení skoro nadlidský úkol dětem předávat jakékoliv znalosti. Osobní kontakt je ve skautingu velice důležitý, děti se u něj naučí důležité normy, jak se k sobě navzájem chovat.

S druhou vlnou epidemie začal znovu platit zákaz schůzek, výletů a všech ostatních akcí. A tak nezbylo nic jiného, než převést skauting opět na on-line formu. Ze skautského oddílu Brno-Líšeň, který má něco okolo 60 aktivních členů se až polovina dotázaných dětí, ve věku 7-14 let, těchto on-line schůzek neúčastní. Po celém dni učení u monitoru by raději šly ven, než mít tento on-line program. Menší děti, které neudrží dlouho pozornost je tak skoro nemožné motivovat k jakékoli činnosti v oddíle.

Starší skautky a skauti nebo i vedoucí se potom mohou zapojit do různých akcí na pomoc seniorům nebo lidem v nouzi. Jeden z programů se jmenuje Skautská pomoc lince seniorů. Účastnit se můžou vsichni skauti nad 18 let. Ti po přihlášení mohou pomoci seniorům doručovat potraviny, hygienické potřeby nebo léky. Tuto pomocnou ruku podalo seniorům tisíce skautů po cele České Republice.

Pravě díky pomoci skautů ať už v České Republice nebo po celém světě, bylo skautské hnutí nominováno na celosvětovou Nobelovu cenu míru za rok 2021, které má už více než 60 milionů členů ze všech koutů světa. Jedná se tak o největší výchovné hnutí vůbec. Norská poslankyně Solveig Schytz, která skauting navrhla, také řekla: „Je na čase ocenit přínos skautingu a mladých lidí v úsilí o dosažení míru po celém světě." Podle ní pravě skauting pomáhá s problémy, se kterými se lidstvo v poslední době potýka jako jsou klimatické změny a nebo právě pandemie. Tato nominace, ukazuje že ve skautingu se děti učí chovat se k ostatním lidem a v nouzi pomáhat potřebným. Původním zakladatelem skautingu byl Robert Baden-Powell, který byl sám několikrát nominovaný na Nobelovu cenu míru. Nejdříve skautingu nepřikládal roli utváření míru, ale po zažití 1. světové války názor změnil. Začal si představovat jak veliký dosah by skauting mohl mít, vzájemné přátelství po celém světě bez ohledu na kulturu či náboženství. Roku 2021 je to právě 80 let od úmrtí Baden-Powella. Na dnešní podobu skautingu a pomoc potřebným by byl určitě hrdý.

 

Zobrazeno 703 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. duben 2021 17:40
Pro psaní komentářů se přihlaste