út., 28. březen 2023 14:00

Migréna trápí jeden milion Čechů, šedesát procent se za ni stydí

Chronická bolest hlavy není normou Chronická bolest hlavy není normou Zdroj: shutterstock.com
Migréna je paralyzující onemocnění, které u člověka značně snižuje kvalitu žití. Většina lidí trpících migrénou má problém při hledání práce a nemoc je ovlivňuje ve všech aspektech života. Nicméně jak uvádí dotazníkové šetření pacientské organizace Migréna-help, kvůli předpojatosti společnosti se bojí nemoc přiznat i třeba v práci. Často u nich dochází i k tzv. sebestigmatizaci, kde sami radši bolest přetrpí, než by začali situaci aktivně řešit. Pro pacienty mající migrénové záchvaty i více jak čtyřikrát do měsíce existuje pojišťovnou proplacená pomoc ve formě biologické léčby.

„Jsou to především lidé, u nichž se nemoc vyskytovala v rodině, měla ji například maminka a oni to vnímají tak, že bolesti a další projevy migrény jsou normální a musí se vydržet,“ popisuje neuroložka Eva Medová z Centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Podle dotazníkového šetření, které organizace Migréna-help provedla a zúčastnilo se jí 1 200 respondentů, až 60 % odpovědělo, že je migréna omezuje v hledání práce, někteří dokonce dostali i výpověď a 70 % respondentů přiznalo, že onemocnění před zaměstnavatelem i kolegy tají. 

„Představte si, že žijete ve společnosti, kde se o migréně mluví převážně jako o obyčejné bolesti hlavy zvládnutelné sklenicí vody nebo procházkou na čerstvém vzduchu. Migrénu také často společnost vnímá jako jakési fňukání neschopných paniček či jako vrtoch hysterických či neurotických žen, které se nedokáží vyrovnat se stresem, případně jako výmluvu při odmítnutí sexu,“ vysvětluje Rýza Blažejovská, předsedkyně pacientské organizace Migréna-help. Pacienti často nevyhledávají pomoc i několik let, jelikož se kvůli sociálnímu tlaku a vnímání migrény bojí, že budou odsouzeni, a to vede mimo jiné k nadužívaní dostupných analgetik i předepsaných triptanů, které jsou pro potlačení bolesti lékem první volby po analgeticích. Mnoho z nich by však mělo nárok na pojišťovnu hrazenou biologickou léčbu, která se osvědčuje. „Pojišťovny proplácí již téměř dva roky biologickou léčbu specificky vyvinutou pro prevenci atak migrény. Ta umí snížit počet záchvatů až o polovinu a více, zkracuje trvání atak a zmírňuje jejich intenzitu. Kromě toho pozorujeme u biologických léků minimum nežádoucích účinků,“ dodala neuroložka Eva Medová.

Migrenici se mohou obrátit na praktického lékaře, kteří by je měl diagnostikovat a poslat za neurologem nebo přímo na odborné pracoviště, kterých je nyní v České republice již 31. Dále také existuje mobilní aplikace Migréna Kompas, jenž pomáhá se záznamem počtu a intezity záchvatů a podaných léků kterou si naistalovalo přes tři tisíce uživatelů. Pacientská organizace Migréna-help, která funguje od roku 2018 a založila ji Rýža Blažejovská, která migrénami trpí a jejím cílem je zvýšit povědomí ve společnosti o onemocnění. Pod jejich záštitou se konají i podpůrná skupinová sezení. 

Zobrazeno 459 krát
Naposledy upraveno: pá., 31. březen 2023 20:14
Pro psaní komentářů se přihlaste