ne., 3. duben 2022 20:03

Na 80. výročí od vypálení osady Ležáky začíná natáčení historického filmu o tragickém osudu vesnice. Režie se ujme Tomáš Magnusek

Právě v Ležákách padne 24. června první klapka historického snímku, který připomene tragédii druhé světové války. Právě v Ležákách padne 24. června první klapka historického snímku, který připomene tragédii druhé světové války. Zdroj: idnes.cz
Jen 14 dní poté, co nacisté vyhladili Lidice, došlo 24. června 1942 k vypálení Ležáků. Osud vesnice byl zastíněn, a proto se režisér Tomáš Magnusek chystá připomenout tuto tragédii druhé světové války. První klapka má padnout 24. června 2022 právě v Ležákách. V hlavních rolích uvidíme Viktora Dvořáka, Báru Jánovou nebo také Martina Dejdara.

„Tragické téma Ležáků si mě našlo díky hereckému kolegovi Miroslavu Novotnému. Navštívil mne a nabídl mi zajímavý námět. Hned jsem pochopil, že to bude milník mé profesní kariéry,“ popsal pro idnes.cz režisér Tomáš Magnusek, který 24. června 2022 zahájí natáčení historického snímku o tragickém osudu vesnice Ležáky.

Ve stínu Lidic
Podle Magnuseka Ležáky stály vždy ve stínu středočeských Lidic, které potkal podobný osud o dva týdny dříve. Zřejmě proto, že minulému režimu se nehodili Ležáčtí hrdinové, kteří se aktivně podíleli na odboji a tím spolupracovali se západem.

Na rozdíl od Lidic, kde šlo od nacistů pouze o vykonstruovaný proces, by se bez ležácké odbojové organizace Čenda neobešla důležitá paraskupina Silver A, která měla za úkol zajistit rádiové spojení s Londýnem. A proto si Ležáky zaslouží zfilmování stejně, jako Lidice.

Dvě sestry
Zatímco Lidice se dočkaly své obnovy, Ležáky ne. Ze všech obyvatel přežily pouze dvě děti, které byly vybrané k převýchově v Německu. Jednalo se o malé neteře ústředních aktérů tragédie, odbojáře Jindřicha Švandy a jeho ženy. Jejich mlýn, kde se dočasně ukrýval radista i s vysílačkou, byl vypálen jako první. Nyní už žije pouze Jarmila Doležalová rozená Šťulíková, starší ze dvou sester.

Postavu ústředního hrdiny Jindřicha Švandy bude představovat Viktor Dvořák, který ztvárnil titulní roli v životopisném snímku Havel, a jeho ženu si zahraje Bára Jánová. Dále se ve snímku objeví například Martin Dejdar, Ladislav Ondřej, Peter Pecha, Marie Ludvíková, Miroslav Novotný nebo Karel Hábl.

„Postavíme filmovou osadu na základech původních domů, přímo na místě dnešního památníku osady Ležáky. Kulisy bývalou vesnici znovu oživí a my využijeme autentičnost místa k působivějšímu vyprávění našeho příběhu,“ slibuje tvůrčí tým.

Premiéra Ležáků je naplánovaná na rok 2024. První filmová klapka padne 24. června přímo v Ležákách při slavnostní pietní akci připomínající události, od nichž uplyne osmdesát let.

Osadu Ležáky vypálili nacisté 24. června 1942 jako odplatu za pomoc paraskupině Silver A ve složení Alfréd Bartoš, Josef Valčík a Jiří Potůček. Při zásahu v Ležákách nacisté zavraždili 33 jejich obyvatel – 18 žen a 15 mužů. Jedenáct ležáckých dětí našlo smrt v plynovém voze 25. července. Přežily jen sestry Šťulíkovy, které byly vybrány k převýchově.

Až doposud byly Ležáky inspirací pouze pro dokumenty. Lidice se hrané verze dočkaly v roce 2011.

Zobrazeno 1240 krát
Naposledy upraveno: ne., 3. duben 2022 20:40
Pro psaní komentářů se přihlaste