st., 6. březen 2019 16:52

Na Sibiři se objevil zelený sníh

Znečištění zbarvuje sníh do zelena. Znečištění zbarvuje sníh do zelena. Zdroj: Natalya Solovey (sociální sítě)
Sibiř - Ve světě se objevují varování proti zelenému, růžovému, oranžovému nebo černému sněhu. Toto zbarvení způsobuje znečištění životního prostředí, které se nyní objevuje i na nejméně dotčených místech jako jsou například sněhem pokryté vrcholky hor. Na objevující se zelený sníh na Sibiři upozornil britský deník The Guardian.

Velká záplava případů znečištěného sněhu v Rusku si na internetu vyžádala velkou pozornost. Sibiřští obyvatelé zděšeně sledují, jak se sníh v jejich okolí mění na zelený nebo na černý. Kvůli toxickým emisím jsou někteří z nich donuceni nosit masky. Za emise jsou zodpovědné lokální továrny, zelený sníh je dílem továren na chrom. Čím více přibývá protestů, tím více je ruská vláda pod tlakem. Znečištění sněhu není žádnou novinkou a ochránci životního prostředí před ním varují už několik let právě kvůli jeho dopadu na klimatické změny.

Ze vzduchu nad polárními oblastmi jsou jasně viditelné černé, hnědé nebo šedé pruhy sněhu v ledu. Černý sníh je zbarvený černým uhlíkem neboli sazemi – nespálenými částečkami, které se uvolňují během spalování fosilních paliv v uhelných elektrárnách, továrnách nebo v jiných zařízeních. Tyto částečky jsou vzduchem přenášeny do sněhových pokrývek.

Řasy barví růžově

Bílý sníh a led zvyšují zemské albedo (schopnost povrchu odrážet sluneční světlo), a díky tomu odráží světlo a teplo zpět do vesmíru. Černý sníh naopak teplo a světlo pohlcuje, a kvůli tomu dochází k ohřívání planety. Eliminace sazí by však mohla tyto změny zpomalit a snížit tak teploty až o půl stupně Celsia.

Ne vždy je sníh zbarvený pouze v důsledku znečištění. Červené nebo růžové zbarvení může způsobit například řasa Chlamydomonas nivalis, tento efekt vědci zdokumentovali již v 19. století. Oranžový sníh, který se v minulém roce šířil východní Evropou, způsobily částečky prachu a písku ze Sahary, ačkoli na Sibiři byl v minulém desetiletí oranžový sníh způsobený nejspíše právě znečištěním.

Zobrazeno 1436 krát
Naposledy upraveno: čt., 7. březen 2019 23:15
Pro psaní komentářů se přihlaste