po., 20. březen 2023 11:02

Noc v duchu právničiny

Noc práva Noc práva Zdroj: nocprava.cz
Olomouc - Festival, který má popularizovat právo pro veřejnost, se letos uskutečnil již počtvrté nejen v budovách olomoucké právnické fakulty, ale i mimo ně. Součástí programu byla mimo jiné komentovaná soudní pitva, procházka po místních kulturních památkách, simulované soudní řízení, přednáška kriminalistů o reálných případech a v neposlední řadě živé natáčení podcastu Judikatúra.
Reportáž studentské televize Univerzita Palackého

Jedním z taháků Noci práva bylo simulované soudní řízení na téma střídavé péče o děti mezi rozvedenými rodiči. Soud probíhal velmi podobně jako v reálném světě. Během simulovaného řízení však místy docházelo i ke vtipným situacím. Na skutečnost, že by tyto směšné momenty v realitě neměly nastávat po ukončení jednání upozornil sám „soudce“ Pavel Kotrady, který i v reálném světě zastává pozici soudce, a to na Okresním soudě ve Vsetíně.

„Naše simulovaná soudní jednání vychází z reálných případů, které jsou sice anonymizovány, ale stále odráží realitu, na rozdíl od pořadu Soudkyně Barbara, ve kterém jsou všechny případy zcela vymyšlené,“ dodal Kotrady.

Programu se mohl účastnit úplně každý, nehledě na to, jakou fakultu, a zdali vůbec nějakou, navštěvuje. Jedinou podmínkou pro vstup byla rezervace, která se dala pomocí pár jednoduchých kroků zajistit přes webové stránky Noci práv.

První Noc práva se uskutečnila v roce 2019, za pomoci Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu a Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Každoročně se koná v blízkosti 6. března, jelikož v tento den roku 1920 byla vyhlášena a nabyla účinnosti Ústavní listina Československa, první ústavněprávní dokument naší československé státnosti.

Mimo Olomouc mohli zájemci Noc práva navštívit také v Brně, Ostravě, Opavě a ve Frýdku-Místku.


Zobrazeno 466 krát
Naposledy upraveno: po., 20. březen 2023 12:10
Pro psaní komentářů se přihlaste