čt., 2. leden 2014 16:41

NSA si oblíbila iPhone

Špehovací skandál kolem agentury NSA stále neutichá. Svou rozsáhlostí nemá kauza obdoby a při jejím rozkrývání vyplouvají na povrch stále nové informace. S jednou velmi zajímavou přišel bezpečnostní odborník Jacob Applebaum v přednášce To Protect And Infect, která se 30. prosince 2013 uskutečnila v Hamburgu na kongresu Chaos Communication.

"NSA si poměrně záhy uvědomila nastupující fenomén chytrých telefonů, a tak se už v roce 2008 zaměřila na infiltraci Apple iPhonu. V rámci programu DROPOUTJEEP vyvinuli pracovníci agentury malware, kterým se vzdáleně dostali k souborům, do mailboxu, k hlasovým zprávám, SMS, geolokačním datům, ale i v reálném čase k odposlechu mikrofonu, nebo dokonce k obrazu z obou kamer," uvedl Applebaum.

Dokumenty NSA ukazují na stoprocentní úspěšnost implementace tohoto malwaru, což nás přivádí k otázce, zda toho bylo dosaženo bez či s vědomím Applu.

"Apple nikdy nespolupracoval s NSA na vytvoření zadních vrátek do jakéhokoli z našich produktů včetně iPhone. Nejsme si navíc vědomi tohoto údajného programu NSA zaměřeného na naše produkty. Staráme se co nejdůkladněji o soukromí a bezpečnost našich zákazníků. Náš tým neustále pracuje, aby byly naše výrobky ještě bezpečnější a snažíme se o to, aby bylo možné pro zákazníky jejich software co nejsnadněji aktualizovat s novými vylepšeními. Kdykoli slyšíme o oslabeném zabezpečení Applu, důkladně tyto informace zkoumáme a přijímáme vhodná opatření na ochranu našich zákazníků. Budeme i nadále využívat naše zdroje, abychom ochránili zákazníky před hackery a bezpečnostními útoky bez ohledu na to, kdo za těmito útoky stojí," zní oficiální prohlášení společnosti Apple, podle Applebauma se ale veřejnost nikdy nedozví, jak vše doopravdy bylo.

Uživatele iPhonů může alespoň částečně uklidnit fakt, že k nabourání je nutný fyzický přístup k telefonu. Otázkou však zůstává, kde je pravda. Je vůbec možné, aby Apple poskytl vládě možnost infiltrovat iPhone, například jako výměnu za daňové prázdniny, nebo se opravdu snaží střežit soukromí zákazníků všemi možnými prostředky?

foto: Dailygadgetry.com

Zobrazeno 1958 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste