so., 15. únor 2020 11:02

Olomoucké Vlastivědné muzeum se pyšní originálem opukové keltské hlavy

Kamenná keltská hlava ze Mšeckých Žehrovic Kamenná keltská hlava ze Mšeckých Žehrovic Zdroj: profimedia.cz
Olomouc – Do začátku prosince minulého roku měli možnost návštěvníci Vlastivědného muzea vidět Věstonickou venuši, nejznámější archeologickou památku nalezenou na našem území. Od 10. února se muzeum chlubí dalším významným předmětem. Tentokrát jde o kamennou hlavu keltského héroa ze Mšeckých Žehrovic. Dovezena byla z Národního muzea v Terezíně na Litoměřicku a k vidění bude do 23. února.

Samotnou sošku převezli policisté se samopaly za přísných bezpečnostních opatření ve speciální bedně, která drží klima a tvar. Původně měla být dopravena vrtulníkem, avšak kvůli orkánu ji nakonec museli dopravit po zemi. V muzeu bude vystavena ve speciální neprůstřelné vitríně stejně tak, jako byla několik měsíců zpátky vystavena Věstonická venuše.

Kamenná plastika hlavy z mladší doby železné je datována do 3. století před naším letopočtem. 19. května 1943 ji objevil místní horník Josef Šlajchrt v pískovně u Mšeckých Žehrovic na Rakovnicku. Řadí se do seznamu nejvýznamnějších archeologických památek, které byly objeveny v České republice. Na našem území jde dokonce o jediný doklad keltské monumentální plastiky. Soška, vyrobená z bělohorské opuky, je vysoká asi 25 cm a zobrazuje vysoce postaveného muže, patrně keltského druida. Její hodnota je podle odborníků nevyčíslitelná. "Pojistná hodnota je v řádu desítek až stovek milionů korun, je to však jen optické číslo. Co je jednou na světě, nelze nahradit," říká ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Originál je pro svoji unikátnost vystavován jen výjimečně. Přilákal pozornost návštěvníků jak Národního muzea v Praze, tak světové výstavy o Keltech v Benátkách, Tokiu nebo v Bernu. Návštěvníci mohou tuhle význačnou památku ve Vlastivědném muzeu v Olomouci vidět do 23. února od pondělí do neděle vždy od 10 do 17 hodin. Cena plného vstupného je 100 korun.

Zobrazeno 1632 krát
Naposledy upraveno: so., 15. únor 2020 11:36
Pro psaní komentářů se přihlaste