so., 4. prosinec 2021 18:49

Paměť národa zavzpomíná také v Pardubicích

Nové technologie vypráví staré příběhy Nové technologie vypráví staré příběhy Zdroj: Paměť národa
Organizace Paměť národa, která se zabývá zaznamenáváním události především z 20. století, nově otevře v Pardubicích institut. Má být nekonvenční a netradiční formou poučný, čehož docílí pomocí autentických výpovědí pamětníků a různých technologií. Návštěvníci zažijí příběhy Ireny Machové a Tomáše Sedláčka. Přijít mohou již koncem listopadu.

Expozice v Pardubicích, kterou se Paměť národa chystá otevřít, je stavěna na autentických příbězích pamětníků, ve kterých se odráží více etap minulého století najednou. „Snažili jsme se najít nějaký způsob, který by srozumitelně vyprávěl o tom, co se dělo ve 20. století,“ říká Kristýna Bardová, tisková mluvčí Paměti národa. Tato organizace se snaží dokumentovat a dále předávat příběhy minulých generací, které by se měly nadále připomínat. Sbírá vzpomínky, ale také materiální důkazy jako například fotografie nebo jiné dokumenty.

Součástí pardubické expozice jsou projekce či exhibice s rozšířenou realitou. „Díky technologiím lidi vtáhneme do děje a skrz zvuky a obrazy budou mít pocit, že s pamětníky skutečně část jejich příběhu prožívají. Chtěli jsme vystoupit z klasického muzejního podání a postavit expozici především na zážitku. Myslím, že v tomhle je náš projekt něčím unikátní a moderní,“ říká tisková mluvčí. Po otevření institutu v Pardubicích budou lidé moci poznat příběhy Ireny Machové a Tomáše Sedláčka, postupem času se pak expozice bude rozšiřovat o další příběhy a ozvláštňovat například v souvislosti s různými výročími. „Tím, že jsou základem různé technologie, se nebude měnit samotná expozice. Je vytvořená tak, že může vyprávět o různých lidech, různých obdobích. Návštěvníci si pak budou moci vybírat, kterým z příběhů chtějí projít,“ vysvětluje Bardová.

Podobnou expozici plánuje Paměť národa vytvořit také v Brně a v Olomouci, případně v dalších městech, kde by příběhy reflektovaly dějiny s ohledem na dané místo. „Ačkoliv je těžiště expozic období 2. světové války a 50. léta 20. století, chceme se v budoucnu zaměřit také na dobu pozdější, například na dobu normalizace,“ doplňuje Kristýna Bardová.

Institut vybudovaný v Pardubické Machoňově pasáži měl být slavnostně otevřen 29. listopadu 2021 v 18 hodin vernisáží s občerstvením a hudebním vystoupením, ale kvůli aktuální situaci v souvislosti s pandemií se otevření odložilo. Institut se tak pro veřejnost otevřel 30. listopadu.

Zobrazeno 474 krát
Naposledy upraveno: po., 6. prosinec 2021 23:00
Pro psaní komentářů se přihlaste