so., 13. březen 2021 19:00

Pardubické zastupitelstvo schválilo rekonstrukci Letního stadionu

Takto by měl vypadat zrekonstruovaný Letní stadion v Pardubicích. Takto by měl vypadat zrekonstruovaný Letní stadion v Pardubicích. Zdroj: fkpardubice.cz
Pardubice - Zastupitelstvo města Pardubic odsouhlasilo projekt obnovy chátrajícího stadionu nacházejícího se v centru města, nedaleko hokejové arény. Cena přestavby se vyšplhá na 380 milionů korun. Zrekonstruovaný areál bude sloužit letošnímu nováčkovi nejvyšší fotbalové soutěže u nás, který své domácí zápasy této sezony hraje v pražském Ďolíčku.

Výběrové řízení, jehož zadáním byla metoda „design & build“, vyhrála společnost Porr. Ta na konci února představila návrh podoby areálu, který se ale značně lišil od původních plánů. Jeden z nich předpokládal výstavbu podobného stadionu, jako je v Karviné. Rozhodující ale nakonec byla cena, proto výsledná vizualizace působí skromnějším dojmem. Tribuny pojmou 4600 diváků, počítá se však i s případným navýšením kapacity v dalších letech. Důležitý byl také požadavek na zachování památkově chráněné části, tzv. Brány borců.

Jednání městského zastupitelstva, které se konalo ve čtvrtek 11. března, přineslo příznivý výsledek pro budoucnost pardubického fotbalu. K mnohamilionové investici si své řekli její zastánci, tedy především zastupitelé z hnutí ANO, i odpůrci, hlavně z řad ODS. Na závěr dvouhodinové diskuze svůj prostor dostal také předseda představenstva FK Pardubice Vladimír Pitter. Ke schválení rekonstrukce bylo potřeba 20 kladných vyjádření, hlasování nakonec přineslo 24 hlasů pro a 12 proti. V případě zamítnutí návrhu by prvoligového nováčka čekal administrativní sestup a pokuta ve výši tří milionů korun.

Fotbalový klub musí do 31. března Ligové fotbalové asociaci a Fotbalové asociaci České republiky dodat potřebné podklady týkající se přestavby. To je potřeba k udělení licence na další sezonu. Rekonstrukce Letního stadionu by měla trvat 94 týdnů, tedy necelé dva roky.

Pardubičtí fotbalisté postoupili do první ligy loni v létě a vedou si v ní velmi solidně. Zatím se pohybují v lepší polovině tabulky. Své domácí zápasy nemohou hrát na svém stadionu Pod Vinicí, protože ten nesplňuje podmínky pro pořádání utkání nejvyšší soutěže. Jako azyl slouží týmu z východních Čech domov pražských Bohemians.

Zobrazeno 999 krát
Naposledy upraveno: so., 13. březen 2021 19:19
Pro psaní komentářů se přihlaste