ne., 21. duben 2024 22:57

Plasty v oceánech jako jedna z největších enviromentálních tragédií moderní doby

Plastový odpad v oceánu Plastový odpad v oceánu Zdroj: Unsplash
Plastový odpad v oceánech se ve světových vodách hromadí již od 50. let minulého století. Problém, jež se nám může zdát vzdálený, avšak dotýká se nás více, než si můžeme myslet.

Enormní množství plastů, které se pohybuje minimálně kolem 268 000 tun, najdeme nejen na mořské hladině. Plastový sáček už byl viděn i v nejhlubším místě na planetě – Mariánském příkopě, nebo na nejodlehlejším ostrově uprostřed Tichého oceánu.  

Jedná se o odpad, který škodí nejen mořským živočichům, ale i nám, lidem. Samotný rozklad plastového odpadu trvá několik let. Plného rozložení bychom se u obyčejné PET lahve nedočkali ani během pěti průměrných lidských životů. Největším problémem je však tříštění plastů na takzvané mikroplasty. Jedná se o drobné částečky na větší jak pět milimetrů. Tyto téměř okem nepostřehnutelné kousky můžeme najít úplně ve všem. Jsou nejen v oceánech a žaludcích tamějších živočichů, jsou i součástí pitné vody. Vědci je dokonce objevili už i na Mount Everestu, v oblacích, nebo v lidském těle.

„Většina znečištění, o kterém máme tendenci uvažovat, je v kapalné formě. Máme tendenci myslet na to, že se dostává do řeky a moře. Kdežto mikroplasty, protože jsou fyzickou částicí, se neřídí běžnými pravidly. Mikroplasty nacházíme v těchto nedotčených prostředích na vrcholcích extrémně těžko přístupných hor,“ sdělil Fay Couceiro, profesor znečištění životního prostředí na univerzitě v britském Portsmouthu. 

Nejvíce plastů se dostává do moří přes největší řeky světa. Osm z nich je v Číně, která je největším producentem plastového odpadu na celém světě. Není to ale pouze vina této země, jelikož z Evropa si nechává do Číny vyvážet až čtvrtina recyklovatelného plastu. Ze západních zemí je na příčce největších znečišťovatelů Amerika, která je na dvacátém místě.  

Celková koncentrace plastů je pak nejvyšší na severní polokouli v Tichém oceánu, kde se kvůli tamním proudům nahromadila obrovská masa odpadu, které se přezdívá Velká tichomořská odpadková skvrna. Nachází se v ní více než 50 procent veškerého plastu v oceánech. Tento odpad pak zabírá rozlohu, která je čtyřikrát větší než Německo. V roce 2017 byla dokonce i snaha o uznání tohoto "ostrova" mezi členské státy Organizace spojených národů. Jednalo se o jeden z kroků aktivistů, jak přinutit země OSN, aby se začaly podílet na řešení této enviromentální katastrofy. 

Momentálně se s tímto problémem aktivně bojuje, jelikož dosáhl až děsivých rozměrů. V Evropské unii platí od roku 2022 zákaz jednorázových plastových brček a příborů. Dochází také k aktivnímu čištění oceánů organizacemi jako je The Ocean Cleanup. Dokonce je snaha o to objevit organismy, jež by byly schopné mikroplasty zredukovat.

Zobrazeno 114 krát
Naposledy upraveno: út., 23. duben 2024 19:41

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste