pá., 7. prosinec 2018 14:16

Čínský vědec, který geneticky modifikoval děti, zmizel

Che Ťien - Kchuej Che Ťien - Kchuej Zdroj: novinky.cz
Čína -Vědec Che Ťien – Khuej, který upravil genetickou informaci narozeným dvojčatům jménem Nana a Lulu, má podle médií nejspíš domácí vězení. Od konference, která se konala 28. listopadu, jej nikdo nespatřil na veřejnosti. Univerzita, na které psobí,  v současnosti podle americké televize ABC nechce odpovídat na jakékoli dotazy ohledně jejich pracovníka. Čínské úřady nařídily práci na výzkumu dočasně zastavit. Náměstek čínského ministra pro vědu a technologii Sü Nan-pching označil činnost týmu na tomto výzkumu jako nezákonnou a nepřijatelnou.

Che Ťien – Khuej pomocí techniky CRISPR/CAS9 dokáže vyměnit defektní gen. Vědec se zaměřil na receptor CCR5, přes který se dostává vir HIV do buněk. Vědci zjistili, že mutace receptoru CCR5 vede k rezistenci vůči viru HIV, nebo k lepší prognóze po nákaze.

Časopis Nature informoval o práci čínských vědců na úpravách genomů lidských embryí už v roce 2015. Letos v listopadu se narodila první modifikovaná dvojčata. Úspěch je jen částečný, genetická modifikace se povedla jen u jedné z holčiček. Druhá proti AIDS chráněna není.

Upravování genetické informace u lidí je kontroverzní téma. Vědecká obec vyjádřila odpor. Na rození geneticky upravených dětí prý ještě není čas, experimenty s embryi jsou však v pořádku. Až se naučíme z DNA odstraňovat problémové odchylky a mutace pro dědičné choroby a zároveň si budeme jisti, že je to bezpečné, nastane vědecký průlom. Zatím ale panují obavy z přenášení genetické modifikace na další generace a z nich plynoucí neznámé a potenciálně nebezpečné změny v DNA.

Tento pokus většina vědců, včetně spolutvůrkyně CRISPR Jennifer Doudny, odsoudila jako předčasný a nezodpovědný. Vlna kritiky se snesla také ze strany etických komisí, kterým genetická modifikace přijde zbytečná. Páry, u kterých je vysoké riziko narození postiženého dítěte, mají na výběr i jiné metody. Navíc, vlastní genetický příbuzný potomek není absolutní lidské právo. Naproti tomu biolog George Church, jeden z otců CRISPR, o současné situaci časopisu Science řekl, že zavání šikanováním Che Ťien – Khueje, který sice prý některé věci zanedbal, ale pokud budou děti v pořádku, neměl by to být problém ani pro rodinu, ani pro celý obor.

Zobrazeno 1486 krát
Naposledy upraveno: ne., 9. prosinec 2018 22:05
Pro psaní komentářů se přihlaste