čt., 28. duben 2022 00:35

Policie ocenila členy antikonfliktních týmů. Policejní specialisté na komunikaci pomáhají už 16 let

Policie ocenila příslušníky antikonfliktních týmů. Policie ocenila příslušníky antikonfliktních týmů. Zdroj: Policie ČR
Vedení Policie ČR (PČR) ocenilo příslušníky antikonfliktních týmů. Policisté, jejichž hlavní zbraní je slovo, v ČR pomáhají od roku 2006. Vznik policejního uskupení podnítil zásah proti festivalu CzechTek.

Asi stovka příslušníků antikonfliktních týmů se sešla v aule Policejní akademie, kde jejich práci ocenili zástupci Policejního prezidia i krajští policejní ředitelé. Antikonfliktní týmy jsou složkou PČR, jejímž hlavním úkolem je prostřednictvím komunikace předcházet agresivnímu jednání osob, lidé se s nimi proto mohou setkat třeba na demonstracích nebo sportovních utkáních. V rámci krajských policejních ředitelství v týmech momentálně slouží 225 policistů a policistek.

„Veřejnost i policii přesvědčuji o tom, že policista má být vidět a jeho služba má být transparentní, to znamená předvídatelná. Policista by měl být profesionál, mít autoritu a empatii. Jsem hrozně rád, že členům antikonfliktních týmů nemusím tyto priority zdůrazňovat, protože je prosazují dnes a denně na ulici. Dělají všechno pro to, aby prevence předcházela represi, za což si zaslouží obrovské poděkování,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek.

Policejní útvar specializující se na komunikaci s veřejností vznikl v reakci na kontroverzní zásah těžkooděnců proti účastníkům festivalu CzechTek 2005, jehož výsledkem bylo několik desítek zraněných na obou stranách. PČR se při zakládání týmu inspirovala v sousedním Německu. Členy antikonfliktních týmů jsou speciálně vycvičení dobrovolníci z řad policistů, pro které není tato činnost hlavní pracovní náplní. Do akce vyrážejí v civilním oblečení, vybaveni reflexní vestou, pepřovým sprejem, výjimečně teleskopickým obuškem. Antikonfliktní týmy se pohybují mezi účastníky veřejných shromáždění, jejich pořadateli, veřejností a pořádkovými jednotkami. Zúčastněné informují o jejich právech a povinnostech nebo o smyslu konkrétního postupu policie.

Zobrazeno 413 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. duben 2022 09:42
Pro psaní komentářů se přihlaste