ne., 19. únor 2023 20:15

Propukne v Česku další vlna biatlonového šílenství?

Mužská štafeta skončila na 4. místě Mužská štafeta skončila na 4. místě Zdroj: Český biatlon
První velké biatlonové boom, které se do Česka dostalo spolu s úspěchy Gabriely Soukalové a Ondřeje Moravce, už vzala voda. I tak ale tento zimní sport své věrné příznivce má. Na mistrovství světa v německém Oberhofu však biatlonisté ukázali, že český biatlon má nadějnou budoucnost.

I když na stupně vítězů nikdo z Čechů nevystoupal, v některých případech chybělo opravdu málo. V top desítce se skoro v každém závodě objevil minimálně jeden náš biatlonista. K překvapení se však nejednalo pouze o matadory Markétu Davidovou a Michala Krčmáře, ale zazářily i mladé a v „dospěláckém“ biatlonu ještě neotrkané tváře. Svá životní maxima si z Německa odváží Tomáš Mikyska, Tereza Voborníkova, Tereza Vinklárková i Eliška Václavíková. 

Nejblíže k vítězství měla mužská štafeta, která se až do poslední chvíle držela na první příčce. V posledním úseku štafety však nedokázal nejmladší český reprezentant Jonáš Mareček udržet krok se světovou špičkou, a tak z toho nakonec padla „pouze“ brambora. Pro druhé nejlepší umístění si dojela Markéta Davidová v hromadném startu. Na závěr celého mistrovství se vystřílela na páté místo a dostala se tak na rozšířené podium. 

Nejvíce však rozhodně překvapila Tereza Voborníková. Ve svých dvaadvaceti letech dokázala konkurovat i hvězdám světového biatlonu a ve stíhacím závodě si poctivou prací jak na lyžích, tak na střelnici vysloužila sedmé místo. Dokonce přeskočila o devět pozic Davidovou. Díky tomu se také dostala na listinu závěrečného hromadného závodu, který ve Světovém poháru jela poprvé v životě.

Dvaatřicetiletý Tomáš Mikyska se dostal do nejlepší formy až ke konci šampionátu. Ve stíhacím závodě si polepšil o bezmála třicet příček. Vytrvalostní závod mu kromě čtrnáctého místa přinesl i nové osobní maximum. To také potvrdil v hromadném závodě a znovu dojel na čtrnáctém místě. Dobrými výkony se pyšní i zbytek české reprezentace. Michal Krčmář nejednou figuroval v první desítce, Jakub Štvrtecký skončil ve sprintu patnáctý a Tereza Vinklárková s Eliškou Václavíkovou figurovaly ve vytrvalostním závodě v první čtyřicítce, čímž si vylepšily své dosavadní rekordy. 

Budoucnost českého biatlonu má tedy znovu nakročeno k dalšímu velkému boomu. Uvidíme, jak se zvládne mladá krev ve Světovém poháru otrkat.

Zobrazeno 621 krát
Naposledy upraveno: ne., 19. únor 2023 21:52
Pro psaní komentářů se přihlaste