čt., 2. prosinec 2021 20:26

Rekonstrukce na tvrzi v Tiché jsou dokončené. První návštěvníky sdružení Hrady na Malši čekají příští rok

Tvrz Tichá Tvrz Tichá Zdroj: Hrady na Malši
Před pár lety byla tvrz v Tiché součástí zanedbaného a rozpadlého statku s torzy vraků zemědělských strojů, vesnické skládky a smetiště. Nyní sdružení Hrady na Malši, které se snaží o opravu a oživení hradů kolem řeky Malše, provádí rozsáhlé rekonstrukce areálu. Opravy skončily v listopadu a příští rok budou moct Tichou navštívit první návštěvníci.
Tvrz Tichá Hrady na Malši

České Budějovice - Tichá se nachází na břehu rybníka Hláska ve vesnici Tichá u obce Dolní Dvořiště v okrese Český Krumlov. Tvrz od roku 1948 chátrala a stala se součástí zrozpadlého statku a vesnické skládky. Rekonstruovat ji začalo sdružení Hrady na Malši v roce 2010. Zrekonstuovaná tvrz má velkou věž s hrázděným obytným patrem a střechou pokrytou dřevěný šindelem. Obklopená původními hradbami a branskou věží dnes tvoří dominantu celého areálu doplněného budovou muzea a krčmy „U Jana z Michalovic“. Rybník Hláska, který byl kdysi zdrojem vody, dnes tvoří romantickou kulisu areálu. Základní obnova tvrze skončila v listopadu 2021, ale i poté bude sdružení na tvrzi intenzivně pracovat. Návštěvníci by mohli tvrz navštívit příští rok.

Hlavním lákadlem pro návštěvníky bude velká věž s funkčními středověkými kachlovými kamny, prévetem a dobovým nábytkem. „Věž bude sloužit zároveň jako vyhlídkový bod s výhledem na Šumavu a nejvyšší vrchol Novohradských hor Kamenec. Bude se používat i jako hradní rozhledna,“ uvedl předseda sdružení Radek Kocanda. Doplňkovou trasou bude prohlídka palácových sklepů z doby založení tvrze okolo roku 1280. Hradní muzeum bude zaměřené na historii regionu a jeho obyvatel od středověku do současnosti. Samostatná část bude věnována rytíři Jana z Michalovic, který byl jedním z prvních majitelů tvrze. 

Historie

První písemná zmínka o tvrzi je z roku 1360, kdy patřila Janovi a Benešovi z Velešína. Roku 1387 jí získali Rožmberkové, kteří ji dali spravovat purkrabími. Za Čápa z Radonic došlo v 15. století k obnově sešlé tvrze. Po konfiskaci v roce 1618 získal celé novohradské panství včetně vsi Tiché s tvrzí Karel Bonaventura Buquoy. Po několika požárech byla nakonec roku 1789 přeměněna na pivovar, který fungoval necelých sto let. V roce 2008 tvrz koupilo sdružení Hrady na Malši společně s obcí Dolní Dvořiště. V té době existovala jen poškozená věž, kterou se pohraničníci v roce 1978 pokusili nechat vybouchnout. 

Zobrazeno 848 krát
Naposledy upraveno: so., 4. prosinec 2021 11:58
Pro psaní komentářů se přihlaste