so., 13. listopad 2021 12:41

Spánkové laboratoře už jen sní o znovuotevření

Neléčení spánkových poruch může způsobit další zdravotní komplikace. Neléčení spánkových poruch může způsobit další zdravotní komplikace. Zdroj: www.shutterstock.com
Téměř 45 % spánkových laboratoří v Česku i na Slovensku zcela zastavilo svůj provoz. Podle specialistů na poruchy spánku je příčinou pandemie a přesun covidových pacientů na pracoviště, která se jinak používají pro diagnostiku pacientů. Uvádí, že omezením činnosti těchto pracovišť vypadlo asi 20 % péče, která už nebude nahrazena – nelze ji dohnat, následky se tak projeví později.

Česká republika  - „Apelujeme, aby k omezování nedocházelo – pacienty můžeme před zahájením léčby otestovat, ale neměli bychom na péči o ně rezignovat,“ říká Samuel
Genzor z kliniky plicních nemocí a tuberkulózy ve Fakultní nemocnici Olomouc. Pacienti mohou trpět různými spánkovými poruchami, které je třeba určit a začít problém řešit, co nejdříve. Když se jim nedostane náležité léčby, mohou se později potýkat například s vysokým tlakem, cukrovkou, depresemi, arytmií, potažmo s mrtvicemi a infarkty, ale i s rychlejším nástupem demence. Kvůli viru se minulý rok neuskutečnilo 1 900 nočních monitorací spánku a ani 1000 léčebných procesů a deficit stále narůstá.

„Do naší laboratoře se lidé nejčastěji dostávají proto, že jejich problémy s dýcháním zpozoruje partner, velká část přichází na doporučení praktických lékařů. V době covidové bohužel došlo k útlumu všech odložitelných činností, což jsme si ověřili jak studií, tak z praxe. Například omezení preventivních prohlídek u praktických lékařů znamená úbytek pacientů, u nichž se na tento problém přijde,“ informuje Genzor.
Nejčastější poruchou je podle odborníků dechová zástava během spánku (tzv. apnoe), která může způsobit srdeční selhání. Týká se přibližně 20 % mužů a 10 % žen. Další poruchy spánku jsou například mělké zpomalené dýchání (hypoventilace), náměsíčnost a skřípění zubů.

„Laboratoře se přeměnily na covidária, jelikož se vyskytují na plicních oddělení, na která bývají pacienti převáženi s těžkým průběhem covidu,“ uvádí přednosta kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno, Milan Sova.
Od minulého roku je situace stále podobná té letošní, vzhledem k vývoji pandemické situace. Břeclavské pracoviště se po první vlně již neotevřelo, brněnské funguje, ale s omezeními. Spánková laboratoř ve FN Olomouc si zatím udržuje plný provoz.
„Deficit ani v tomto roce určitě nedoženeme. Není pochyb o tom, že spánková medicína v Česku a na Slovensku byla těžce zasažena nemocí covid-19 a výrazné snížení počtu diagnostických a terapeutických výkonů je jednou z vedlejších škod,“ dodává Sova.

Zobrazeno 597 krát
Naposledy upraveno: so., 13. listopad 2021 17:00
Pro psaní komentářů se přihlaste