st., 22. duben 2020 16:29

Toto desetiletí bude rozhodující pro budoucnost žurnalistiky, konstatuje organizace Reportéři bez hranic

Svoboda tisku ve světe v roce 2020 Svoboda tisku ve světe v roce 2020 Zdroj: www.rsf.org
Mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF) konstatuje, že příštích deset let bude klíčových pro svobodu tisku. Organizace tak reaguje na souběh nynějších krizí, které ovlivňují budoucnost žurnalistiky. Z každoroční zprávy RSF vyplývá, že se svoboda tisku ve světě zhoršila. Poukazují na to i jejich statistiky zmizelých novinářů.

Celkový stav výrazně zhoršuje i pandemie koronaviru. Ta totiž zesiluje nynější krize, které ohrožují právo na svobodnou žurnalistiku. Podle organizace Reportéři bez hranic je současných krizí pět. Mezi ně patří krize geopolitická, technologická, demokratická, ekonomická a také krize důvěry.

Záhadná mizení novinářů
Organizace poukazuje na stále častější mizení novinářů. Na jejich webu zveřejnila tabulku, ve které jsou zaznamenané počty zabitých a uvězněných novinářů. V roce 2020 se prokázalo zabití 10 novinářů a jednoho asistenta. Z těchto zavražděných byli čtyři z Iráku a dva ze Sýrie, ostatní pocházeli z Mexika, Nigérie, Pákistánu, Paraguaye a Somálska. Statistiky se zabývají i počty uvězněných novinářů, občanských novinářů a jejich asistentů. Těch je celkem v tomto roce 358, nejvíce z nich pocházelo z Číny.

Nyní jsou v čínském Wu - chanu nezvěstní novináři a blogeři, kteří natáčeli dění přímo v epicentru nákazy koronavirem. Ukazovali, v jakém stavu jsou wuchanské nemocnice, videa z prázdných ulic, strach, smutek, zoufalost, znepokojení z jednání čínské vlády a mrtvá těla, kterých bylo mnohem víc, než oficiálně čínská vláda uváděla. Videa jim přinesla slávu, ale jen na krátkou dobu. V Číně totiž není svoboda slova uznávána a jakákoliv kritika vlády je tvrdě cenzurována a trestána. V důsledku toho se začaly objevovat i podezřelé mizení lidí, kteří tyto zásady nedodržovali. Kvůli kontrolování novinářů úřady je v Číně nedostatek pravdivých informací. New York Times dokonce uvádí, že čínská státní propaganda povolala do terénu několik novinářů, kteří měli za úkol přetvořit teorie o vzniku koronaviru.

Česko zůstává v žebříčku svobody tisku na 40. místě
Z letošní zprávy RSF vyplývá, že Česká republika, stejně jako minulý rok, obsadila v žebříčku 180 zemí 40. místo. Postupně klesala posledních pět let a letos se sestup zastavil. V roce 2014 přitom ještě byla na 13. příčce. Na prvním místě tohoto žebříčku je už po čtvrté v řadě Norsko.

„Čeští novináři čelí velkým výzvám, včetně hrozeb pro veřejnoprávní elektronická média ze strany vládních dozorčích orgánů a online podvodných kampaní, což vede k tomu, že je stále méně a méně kritických novinářů. Zároveň slovní útoky na novináře ze strany nejvyšších představitelů vyvolaly nedůvěru k médiím a násilí vůči novinářům a pracovníkům médií,“ uvádí RSF v hodnocení situace v České republice.

Miloš Zeman jako příklad nenávisti vůči novinářům

Miloš Zeman je svou nenávistí vůči novinářům známý nejen v České Republice, ale už i ve světě. Organizace totiž v hodnocení České republiky mimo jiné uvádí, že „videozáznam, na kterém český prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci v říjnu 2017 mává maketou kalašnikova s nápisem „na novináře“, zůstane v paměti jako klasický příklad nenávisti vůči novinářům.“

 

Reportéři bez hranic je nevládní organizace založená v Paříži, která obhajuje svobodu tisku a médií. Pomáhá novinářům a pracovníkům v médiích, poskytuje informace o situaci v oblasti svobody sdělovacích prostředků po celém světě a každoročně sestavuje a hodnotí úroveň svobody ve 180 zemích.

 

Zobrazeno 1178 krát
Naposledy upraveno: so., 25. duben 2020 17:20
Pro psaní komentářů se přihlaste