čt., 1. červen 2023 23:14

Toyen, Pui, plus Tard a nový rekord za 37 milionů. V Praze se za dosud nejvyšší sumu vydražilo dílo z poválečné éry

Potom, později Potom, později Zdroj: Galerie Kodl, Toyen
Praha - 28. května se v Pražské galerii KODL konal 89. aukční den. Galerie k aukci nabídla téměř 220 uměleckých děl, z nichž se 98 procent prodalo. Zlatým hřebem večera bylo dílo Puis, plus tard od české umělkyně Marie Čermínové, alias Toyen. Konečná cena se vyšplhala na 37 milionů korun.

V aukčních síních se vždy protočí obrovská suma peněz. Nejinak tomu bylo i 28. května v jedné z pražských galerií. Na aukci konané v galerii Kodl se na 89. aukčním dni dražila díla umělců a umělkyň nejen z tuzemska. Děl samotných bylo na 220 a vydražila se skoro všechna. Mezi slavnými jmény umělců a umělkyň byla ta Josefa Čapka, Alfonse Muchy, Josefa Lady, Victora Vasalery, Toyen a mnoho dalších. Vyvolávací částka všech děl, konkrétně 140 miliónů korun byla navýšená na více než 280 milionů korun.

Nejdražším vydraženým obrazem se stalo plátno se jménem Pui, plus tard (v překladu Pak, později, pozn. red.) české malířky Marii Černínové, známé spíše pod uměleckým jménem Toyen, jehož vyvolávací cena se z 15 milionů navýšila na téměř 37,5 s přirážkovou daní. Vzácné dílo tvořené kombinovanou technikou olej a písek na plátně, pochází z poválečné etapy, tedy někdy z 50. let, kdy Toyen tvořila v Paříži. Zde pracovala na cyklu kreseb se jménem Ani křídla, ani kameny, z čehož Toyen čerpala i při tvorbě Pui, plus tard. Na aukci tak vznikl nový rekord, jelikož žádné jiné dílo vytvořené Toyen v poválečném období se nevydražilo za tak vysokou sumu jako právě 28. 5. 2023 v Praze.

Na pomyslném druhém místě se s obrazem Tanec v zahradě umístil Karel Černý, jelikož vyvolávací 4 miliony byly navýšeny pětinásobně, tedy na 20 milonů s přirážkovou daní. Olejomalba z roku 1946 vznikla ještě v době než brněnský rodák stihl následovat Toyen a odcestoval do Paříže. Pro malbu jsou typické Černého motivy. Tanec, noc a zahradní restaurace.

Pomyslné třetí místo obsadila opět Toyen s olejomalbou Un vide, un silence (v překladu Prázdnota, ticho, pozn. red.). Vyvolávací cena 12 milionů se tentokrát o moc nenavýšila, konečná částka se zastavila na 18,5 milionech korun s přirážkovou daní. Dílo Un vide, un silence vzniklo stejně jako Pui plus tard v poválečném období, je ale o deset let mladší.

Zobrazeno 486 krát
Naposledy upraveno: pá., 2. červen 2023 13:16
Pro psaní komentářů se přihlaste