st., 6. leden 2021 02:21

Trikolóra trumfla SPD, referendum o vystoupení z EU požaduje každé čtyři roky

Václav Klaus ml. Václav Klaus ml. Zdroj: volimtrikoloru.cz
Praha - Trikolóra po vzoru SPD požaduje referendum o vystoupení nebo chceme-li o setrvání v EU. Referendum by se podle Václava Klause ml. mělo jmenovat „referendum o setrvání v EU“. Rozdílem mezi SPD a Trikolórou je to, že Trikolóra požaduje referendum každé čtyři roky a mělo by být součástí sněmovních voleb. Klaus ml. argumentuje tím, že více jak polovina zákonů, které přichází z Evropské Unie jsou směrnice, které jsou přijímaný automaticky. „Není možné, aby se o 60 % záležitostí nijak nehlasovalo. Není to otázka toho, zda máme nebo nemáme rádi EU, je to základní demokratická otázka,“ zmiňuje Klaus na webových stránkách hnutí.

Trikolóra na svém webu uvádí, že chce podobu EU před Lisabonskou smlouvou, protože podle ní není aktuální podoba EU únosná. Již v minulosti Klaus ml. ve sněmovně požadoval anulovaní českého podpisu Lisabonské smlouvy. Také požadoval zastavení všech směrnic EU. To by ovšem znamenalo, že by Česká republika nemohla být součástí EU. Stejně tak nelze pozastavit všechny směrnice, pokud by se tak stalo následovaly by sankce. Českou republiku by čekalo řízení za neplnění povinností. Zákonodárné orgány jsou poviny implementovat všechny směrnice a nařízení z EU. Pokud by se tak tak nestalo, mohla by tato řízení vyústit až v žalobu na členský stát.

Euroskeptici tvrdí, že právě po ratifikaci Lisabonské smlouvy se EU vydala špatným směrem. Podle Klause ml. Česká republika ztrácí svou suverenitu a argumentuje tím, že vrácením se před Lisabonskou smlouvu by se jednalo o dohodu států. Česku prý chybí právo veta, bez něj nás vždycky přehlasují, tím pádem se nedá mluvit o dohodě.

Robert Zbíral odborník na ústavní a evropské právo z Masarykovy univerzity médiu euroactiv.cz sdělil: „Pokud Klaus ml. by anulováním českého podpisu Lisabonské smlouvy myslel vrátit se právně do období 1. prosince 2009, tedy období před podepsání Lisabonské smlouvy, to by nebylo z právního hlediska možné. Pokud Klaus ml. anulováním smlouvy myslel, že by se smlouva na nás vůbec nevztahovala, tak tato možnost tady je, ale jednalo by se o jednostrané vypovězení Lisabonské smlouby a pravděpodobně by nás čekal podobný proces jako Velkou Británii."

Tvrzení, že se o více jak polovině zákonů a směrnic nijak nehlasuje není pravdivé z důvodu, že Česká republika má v EU své zástupce, kteří mají možnost hlasovat. Stejně tak v evropských institucích máme vlastní úředníky. 

Zobrazeno 1166 krát
Naposledy upraveno: so., 9. leden 2021 17:00
Pro psaní komentářů se přihlaste