čt., 7. listopad 2019 11:34

Čeští učitelé stávkovali kvůli zvýšení platů. Nechápu, proč to dělají, reagoval Babiš

Učitelská stávka Učitelská stávka Zdroj: zpravy.aktualne.cz
Česká republika - Ve středu proběhla celostátní stávka škol jako reakce na vládu, která minulé pondělí schválila vyšší platy. Zvýšení o osm procent potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr školství Robert Plaga (ANO).

Školské odbory požadují zvýšení tarifů o deset procent, zatímco Babiš se s Plagou dohodl na zvýšení tarifů o osm procent, o zbylá dvě procenta se pak zvýší odměny. Odbory se proti tomuto rozhodnutí odkázaly na letošní jaro, kdy vláda slíbila svým plánem zvýšení tarifů o celých patnáct procent, nakonec však odbory souhlasily s deseti procenty.

Číselně vyjádřeno, tarifní růst o osm procent tedy představuje přidání od částky 1084 do 3534 korun, a to dle délky praxe a kvalifikace. Pokud by došlo na desetiprocentní přidání tarifů, učitelé by si pak podle školských odborů polepšili částkami pohybujícími se od 2863 do 3733 korun.

Vedení školských odborů v čele s vedoucím Františkem Dobšíkem uvedlo, že podle jejich údajů bylo v den stávky zavřeno 1221 škol, výuka byla omezena u 2743 škol, necelé tři tisíce škol pak vyjádřilo podporu.

Zbytečnost, prohlásil Babiš

„Stávka je zbytečná, my už na ni nebudeme reagovat. Nechápu, proč to odboráři dělají. Otázkou je, kdo za nimi stojí,“ řekl premiér Andrej Babiš. S Babišem souhlasí ministr školství Plaga a ztotožňuje se s jeho vyjádřením. Markéta Seidlová, místopředsedkyně školských odborů, tvrdí, že počet škol zúčastněných ve stávce není „číslo hozené z okna", a že se postavila více jak polovina škol za požadavky na vyšší nárůst platu. Řekla to na tiskové konferenci školských odborů.

Průměrná mzda dosahovala v prvním čtvrtletí částky 32 466 korun, průměrný učitelský plat pak byl o jedenáct procent vyšší než průměrný plat v ČR, činil 36 226 korun. Odboráři však požadují, aby učitelé pobírali o třicet procent víc, než je celostátní průměrná mzda.

Zobrazeno 936 krát
Naposledy upraveno: po., 11. listopad 2019 12:51
Pro psaní komentářů se přihlaste