út., 14. duben 2020 16:15

V KLADERUBECH DOSTALA ROUŠKU I SOCHA SVATÉHO HUBERTA

Socha svatého Huberta Socha svatého Huberta Zdroj: Lucie Bartošíková
Socha patrona lovců a myslivců již téměř dva roky zkrášluje okolí obce Kladeruby. V rámci koronavirové krize si teď dokonce vysloužila i ochrannou masku.

Dřevěný svatý Hubert je darem místního řezbáře Vlastimila Hrabovského, jenž obci výrobu této sochy sám nabídl. Obec mu ochotně poskytla dřevo jak na sochu, tak i na její zastřešení a ujala se výstavby chodníku. Spolu s myslivci pak vybrali vhodné místo, nedaleko myslivecké chaty.

Aktuální povinné nošení roušek přivedlo obyvatele obce k nápadu, že by si svatý Hubert ochrannou masku také zasloužil, a proto je teď na jeho obličeji k vidění právě rouška.

„Proč ne? Když ji mohou mít sochy bratří Baťů ve Zlíně,“ vyjádřil se starosta Kladerub Miloš Konečný.

Podobně jako v ostatních městech a vesnicích, tak i v Kladerubech byla zprvu sháňka po rouškách. Nicméně se našla dobrovolnice, dvaašedesátiletá Ludmila Hadašová, které se podařilo ušít roušky pro celou obec. Vyučená švadlena obvykle šije softshellové kalhoty pro začínající oděvní firmu a oblečení pro svou rodinu, v posledních dnech ji ale plně zaměstnávala výroba roušek pro lidi z vesnice.

„Chci pomoci, obecní úřad mě o to požádal.,“ říká Ludmila.

Následně s pomocí dobrovolných hasičů obec distribuovala roušky po vsi, pro každého obyvatele jednu. Domácnosti také obdržely dezinfekci, která byla namíchána z dodaných ingrediencí v laboratořích valašskomeziříčské chemičky Deza. 

„Každá rodina dostala půl litru. Zbytek jsme ponechali na horší časy a na dezinfekci školy před jejím opětovným otevřením,“ informuje starosta Konečný.

Zobrazeno 1230 krát
Naposledy upraveno: út., 14. duben 2020 19:37
Pro psaní komentářů se přihlaste