čt., 8. listopad 2018 12:56

Vesmírný objekt ve tvaru cigarety by mohla být mimozemská sonda

Omuamua - vymodelovaná podoba Omuamua - vymodelovaná podoba Zdroj: ESO/M. Kornmesser
Velká Británie – Minulý rok se v naší sluneční soustavě objevilo velmi zvláštní těleso, které vzbudilo mezi astronomy velký povyk. Po nepřesných odhadech, že se jedná o kometu, nebo jiný vesmírný objekt, přišli vědci z Harvardské univerzity s novou hypotézou.

Objekt má přezdívku Oumuamua, což v havajštině znamená Posel, který přišel z daleké minulosti a právě nad Havají ho vědci objevili. Konkrétně za pomoci satelitu PAN STARRS 1 v říjnu minulého roku. Od té doby se vedou debaty, co to vlastně je a jak vysvětlit jeho neobvyklé vlastnosti a původ.

Astronomové z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysis profesor Adam Loeb a jeho pomocník Shmuel Bialy přišli s novou studií, ve které přiznávají možnost, že je objekt umělého původu a není ze Země. K tomuto názoru došli na základě jeho neobvyklého tvaru a nadměrné rychlosti, kterou se pohybuje, tedy až 315 431 Km/h. Tato data obdrželi přímo z NASA. „Oumuamua může být plně funkční sonda zaslaná úmyslně do blízkosti Země cizí civilizací, " uvedli v dokumentu, který bude celý zveřejněn 12. listopadu na stránce The Astrophysical Journal Letters.

Původně si vědci mysleli, že se jedná o kometu, to se ovšem nepotvrdilo. Následně těleso prohlásili za asteroid, ale jeho vlastnosti toto tvrzení vyvrátily. Po dlouhých dohadech pro něj nakonec vytvořili novou třídu kosmických objektů.

Harwardští astronomové svou teorii zakládají právě na jeho rychlosti a zvláštních změnách pohybu v době, kdy odletěl ze soustavy v lednu tohoto roku. Podle nich by Oumuamua mohl být poháněn solární radiací (světlem). Také tvrdí, že podobná technologie existuje i na Zemi.

Nicméně vědcům stále chybí spousta dat, aby mohli s jistotou hypotézu potvrdit. I sami autoři označují teorii, že je těleso uměle vytvořené, spíše za „exotickou". 

Zobrazeno 1550 krát
Naposledy upraveno: út., 13. listopad 2018 20:31
Pro psaní komentářů se přihlaste