út., 7. květen 2024 17:04

Volby do Evropského parlamentu se blíží

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Zdroj: Koláž Water Europe
První volby do orgánů Evropské unie se uskutečnily v roce 1979 a poslanci jsou od té doby voleni každých pět let. To znamená, že v letošním roce je to podesáté. V České republice byly první volby do europarlamentu v roce 2004, kdy jsme vstoupili do Evropské unie. Letos se uskuteční v České republice 7. a 8. června.

Nově zvolený Evropský parlament bude mít 720 poslanců, Českou republiku bude zastupovat 21 poslanců. Počet zástupců odpovídá počtu obyvatel země, maximální počet je 96 a minimální 6. Kandidát na poslance musí nejpozději druhý den voleb dosáhnout věku 21 let. Kandidovat může pouze na jedné volební listině a pouze v jednom státě.

Jak budou volby probíhat?

Voliči v zemích Evropské unie budou nové europoslance volit ve dnech 6. - 9. června. V České republice vyhlásil prezident Petr Pavel volby na 7. a 8. června. Česká republika se odlišuje tím, že jako jediná členská země pořádá volby v průběhu dvou dnů. Obvykle se konají v pátek od 14:00 do 22:00 a následující sobotu od 8:00 do 14:00.

Volební obvod je pro celou republiku jeden, což znamená, že každá strana nebo hnutí podává jednu volební kandidátku. Termín předložit listiny za kandidující subjekty byl do 2. dubna. Podle Ministerstva vnitra předložilo v daném termínu kandidátní listiny 30 uskupení.

Aktivní volební právo má každý občan České republiky, který nejpozději druhý den voleb dosáhl věku 18 let. Za stejných věkových podmínek může volit u nás i občan členského státu Evropské unie a je nejméně 45 dnů přihlášen k trvalému nebo přechodnému pobytu. Občané členských států EU mohou volit v jiných zemích, ale volí kandidátní listinu hostující země.

Voliči mají možnost vybrat si stranu, hnutí nebo koalici. Každý volič má právo zakroužkovat dva kandidáty na vybrané kandidátské listině a udělit tak preferenční hlas. Pokud zakroužkuje větší počet, preference je neplatná. Danuše Nerudová, která je nezávislou kandidátkou hnutí Starostové a nezávislí, k tomu řekla: „Nikdo z nás nemá strach z kroužkování, máte-li preferovaného kandidáta, kroužkujte.“ Do europarlamentu se dostává subjekt s minimálně pěti procenty hlasů voličů.

Po zvolení do europarlamentu jsou poslanci rozděleni do frakcí. V současné době je to sedm uskupení podle politického zaměření kandidátů.

Účast ve volbách do Evropského parlamentu bývá v České republice nízká. V posledních volbách v roce 2019 se k volbám dostavilo necelých 29 % voličů. Pro volby v roce 2024 jsou optimističtější prognózy. „Volby do Evropského parlamentu jsou velmi důležité. Mohou Evropu oživit, ale také zahájit její rozvrat“ řekl předseda vlády Petr Fiala.

Zobrazeno 285 krát
Naposledy upraveno: po., 13. květen 2024 13:29
Pro psaní komentářů se přihlaste