pá., 21. říjen 2016 14:53

Vyškovské muzeu strádá. Návštěvnost zkouší zvednout interaktivními výstavami

Muzeum Vyškovska Muzeum Vyškovska Zdroj: Wikimedia Commons
Vyškov - Osm stálých výstav a jedna měnící se. Vyškovští mají z čeho vybírat a o volnočasový program nemají nouzi, do muzea přesto nezavítají. Muzeum Vyškovska navštěvují převážně základní školy a zdá se, že na Vyškovsku zájem o historii upadá úplně.

Dějiny Vyškovska do roku 1850 s dobovými sochami a meči, přírodovědná výstava věnovaná fauně i floře okresu nebo rozsáhlá expozice o cesovateli Aloisi Musilovi. To vše a mnohem více nabízí Muzeum Vyškovska ve Vyškově. Ačkoliv se muzeum snaží svoji nabídku výstav rozšiřovat a získat si tak širší publikum, obyvatelé okresu nejeví zájem. "Na stálé expozice chodí převážně základní školy. S těmi časově omezenými je to o něco lepší, pořád však mluvíme o desítkách, maximálně stovkách návštěvníků. Což je na dvacetitisícový Vyškov hrozně málo," přibližuje situaci pracovnice muzea Ivana Fleková. 

Základní školy se zatím drží tradic. "Do muzea chodíme pravidelně s žáky prvního stupně, většinou ve čtvrté třídě, v rámci přírodovědy a vlastivědy," říká učitelka ze Základní školy Vyškov, Letní pole. Děti prý ale také nejeví takový zájem jako před lety. Zájem se ubýrá spíše směrem k technologiím a multimédiím než historii. 

Muzeum spolupracuje i na již tradičních každoročních historických akcích jako je například Vyškov v roce 1805, kdy na náměstí mohou diváci spatřit historické ležení i s koňmi. U takovýchto akcí nechybí ani repliky bojů nebo dobové chirurgické operace. Tyto napůl divadelní akce však diváky stále lákají.

Vedoucí muzea ale nic nevzdávají. Hledají co možná nejneobvyklejší výstavy, které by mohly upoutat i nové návštěvníky. Momentálně muzeum vsadilo na velmi netradiční interaktivní výstavu Vyřeš zločin! STOPA. Návtěvníci dostanou u vchodu pracovní sešit a pomocí kriminalistických metod se mohou sami pokusit vyřešit případ. Pro milovníky teorie je připravena i výkladová část věnovaná metodám kriminalistiky a jejím dějinám. 

Zobrazeno 2019 krát
Naposledy upraveno: pá., 21. říjen 2016 15:56
Pro psaní komentářů se přihlaste