pá., 6. leden 2023 14:45

Začal pátý ročník sčítání ptactva Ptačí hodinka

Ilustrační obrázek. Ilustrační obrázek. Zdroj: Deepak Sundar, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
Česká republika - Do výzkumu zimujícího ptactva se od pátku 6. do neděle 8. ledna již tradičně zapojí i dobrovolníci z řad laické veřejnosti. Začal totiž pátý ročník projektu Ptačí hodinka, který pořádá Česká společnost ornitologická (ČSO). Pro účastníky pozorování organizátoři připravili i věcné ceny.

Cílem projektu Ptačí hodinka je s pomocí široké veřejnosti dlouhodobě sledovat zimování ptáků v Česku a zjistit, co jejich výskyt a chování ovlivňuje. „Účast veřejnosti je klíčová – jen díky ohromnému množství dobrovolníků získáváme takové množství cenných údajů o našich přezimujících ptácích,“ doplňuje koordinátor projektu Ondřej Belfín.

„Zapojení do Ptačí hodinky je jednoduché. Stačí jen nasypat do krmítka, připravit psací potřeby, nebo si otevřít online formulář a pak 60 minut pozorovat ptačí návštěvníky. Pokud si někdo není jistý, že dokáže poznat nejběžnější druhy ptáků, pomohou mu materiály s vyobrazením jednotlivých druhů,“ vysvětluje Belfín.

Pozorovatelé v termínu od 6. do 8. ledna po dobu jedné hodiny zjišťují, kolik zástupců konkrétního ptačího druhu se v jednu chvíli na krmítku nebo v jeho blízkosti objeví. Prostřednictvím online formuláře pak odesílají pouze největší počty zástupců konkrétních druhů, které po dobu sčítání najednou pozorovali. Tato metodologie má zabránit tomu, aby nedošlo k započítání jednoho ptáka vícekrát. Výsledky pozorování mohou účastníci odevzdat do 15. ledna.

Vyplněný formulář je důležité odevzdat i v případě, že ke krmítku žádní ptáci nepřiletěli. „I tyto údaje nás zajímají a jsou pro nás velmi důležité. Jedná se o vědecký výzkum, nikoli o soutěž. Tyto údaje nám pomohou zjistit, kde ptáci naopak chybí,“ zdůrazňuje Belfín.

Věcné ceny nicméně budou moci vyhrát všichni účastníci sčítání. ČSO náhodně odmění zejména ty pozorovatele, co se zapojili již do více ročníků projektu. Nachystané jsou pro ně knižní publikace či dalekohled. Plastové krmítko ale mohou vyhrát i úplní nováčci.

Ptačí hodinku pořádá ČSO každoročně od ledna 2019. Loni se do akce zapojilo přes 35 tisíc dobrovolníků, kteří zaznamenali více než sedm set tisíc ptáků. Nejčastěji pozorovali sýkoru koňadru, sýkoru modřinku či kosa černého. Oproti minulým ročníkům se výrazně zvýšil počet pozorování strakapouda velkého či dlasky tlustozobé. Ubyl naopak počet pozorování předloni přemnožených čížků lesních.

Zobrazeno 344 krát
Naposledy upraveno: po., 9. leden 2023 14:21
Pro psaní komentářů se přihlaste