po., 29. říjen 2018 10:01

Zeman vyznamenal 41 osobností

prezident Miloš Zeman prezident Miloš Zeman Zdroj: irozhlas.cz
Prezident Miloš Zeman rozdal při příležitosti stého výročí vzniku Československa ve Vladislavském sále jednačtyřicet vyznamenání. Mezi osobnostmi byli padlí vojáci z Afghánistánu, učitelka v mateřské školce Darina Nešporová i Michal David.

Prezident se v úvodním projevu zabýval hlavně aktuálními tématy, mezi které zařadil i terorismus v reakci na srpnovou smrt rotného Martina Marcina a desátníky Kamila Beneše a Patrika Štěpánka.

„Máme-li naši civilizaci zachovat, vyžaduje to boj s terorismem a ne ustupování a vyjednávání, tím méně utíkání před teroristy. Pokud naši vojáci budou nadále s terorismem bojovat, není jejich oběť zbytečná. Čest jejich památce,“ pronesl na vážné téma Zeman a později předal vyznamenání in memoriam příbuzným vojáků.

Nevynechal ani problém, ke kterému se nedávno vyjadřoval v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Znovu tak zmínil problematiku ekonomické kriminality a prohlásil: „Ekonomická kriminalita je jako rakovina. Její léčba může být někdy velice obtížná, ale i tak s ní musíme bojovat.“

V závěru svého projevu nezapomněl zmínit své kritiky, kteří se dle jeho slov nevyjadřují pouze k němu, ale i k lidem, kteří od něj vyznamenání přijali.
„Jsou lidé, kteří s nelibostí přijímají vyznamenání druhých, i když sami nic nedokázali. V tomto případě si je dovolím přirovnat k vyjádření Karla Čapka o literárních kriticích. Ten řekl, že literární kritici jsou lidé, kteří říkají spisovatelům, jak by napsali knihu, kdyby to uměli,“ glosoval na toto téma.

„Nenechme se znechutit vzteklými a závistivými trpaslíky, kteří jenom znehodnocují práci druhých. Važme si lidí, kteří něco v životě dokázali,“ zakončil svou řeč.

Poté během slavnostního ceremoniálu vyznamenal například zpěváka Ondřeje Hejmu, novináře Erika Besta a finančníka Pavola Krúpu, který je momentálně v soudním sporu s podnikatelem Zdeňkem Bakalou. Ceremoniál ukončila Eva Urbanová árií z Libuše.

Zobrazeno 1419 krát
Naposledy upraveno: út., 30. říjen 2018 18:26
Pro psaní komentářů se přihlaste