ne., 17. duben 2016 16:32

Můj týden s raw stravou

V České republice vyrůstala většina populace na vařené a upravované stravě. Bezpochyby je to způsobeno i mediální masáží, kdy na nás z televize, časopisů, rádia útočí reklamy vábící nás k upravenému jídlu. Zvlášť v zimě jsme doslova bombardováni reklamami s idylickými rodinami, které jedí horké pokrmy, pijí horké čaje, čokolády nebo kávu. Mohlo by se to zdát jako paradox, ale právě v tradičně „knedlovepřozelovském„ Česku se objevuje stále více vitariánů a příznivců rawtariánství, dokonce se zde nachází více než dvě desítky restaurací s tímto zaměřením, což je celosvětový unikát. Ale co vlastně tyto pojmy znamenají?

 Syrová strava, živá strava, raw strava, přirozená strava, vitariánství,, raw food všechny tyto pojmy souvisí se stravováním, kdy se konzument snaží jíst potravu v co nejpřirozenější formě. Konkrétně se jedná o změnu stravování, kdy jsou z jídelníčku vyražené všechny potraviny a produkty, které prošly teplotou nad 45 °C. Další kritériem raw produktu je, že takový pokrm musí být zároveň veganský. Člověk by si pod tím mohl představit hlávkové zelí s mrkví a paprikou. Opak je ale pravdou.

Osobně mě tento styl stravování zaujal. I když se řadím k velkým milovnicím masa, rozhodla jsem se po zimě podstoupit detoxikaci. A to ne ledajakou, ale rovnou jsem se na týden stala raw jedlíkem. Zpočátku u mě panovaly obavy, že týden na salátech nevydržím, ale nyní již mohu říct, jak hrozně jsem se mýlila. Ne opravdu se nejí jen saláty. Výhodou pro mě bylo, že raw strava je bohatá na vitamíny minerály a enzymy. Přitom díky syrovosti nezatěžuje tolik trávení. Pro příklad zelenina je trávena asi hodinu, zatímco u tepelně upravené zelenině tělo potřebuje tři hodiny na to, aby ji strávilo.

 Ačkoliv jsou pojmy syrová strava a živá strava často zaměňovány, i zde existují drobné rozdíly.  Živá strava je taková, která si zachovává život skrze aktivní enzymy. Příkladem je třeba čerstvá broskev nebo hroznové víno. Na druhé straně je pak syrová strava, protože ne všechny syrové potraviny jsou zároveň enzymaticky živé. Jedná se o oříšky, čočku, hrách, mungo nebo obilná zrna. Aby se staly „živými“ je nutné je namočit do vody na cca 8 – 12 hodin (tzv. naklíčení). 

Zpočátku svého „detoxu“  jsem se často setkávala s otázkou: „Nemáš hlad?“. Ne, doopravdy jsem ho neměla. Nehorší pro mě bylo zvyknout si na jiný režim, zvlášť první 3 dny mě trápily neuvěřitelné chutě na sladké nebo třeba i na pořádný steak. Poté jsem si už ale na nový režim zvykla. Dost mi pomáhalo, že jsem si předem našla recepty na raw pokrmy na internetu, a ty potom konzumovala. Mezi má nejoblíbenější jídla od té doby patří mini vitariánská pizza se slunečnicí.

A výsledek? Po týdnu jsem se cítila neuvěřitelně nabitá energií. Nepotřebovala jsem tolik spánku, a přesto jsem za den stihla více věcí než předtím. Zároveň se mi zlepšila pleť a nehty. Takže já dávám raw stravování jednoznačný palec nahoru a určitě jej zase někdy v budoucnosti zařadím do života.

A pokud si i vy chcete zkusit raw stravování pak je dobré vybavit se dobrým tyčovým mixérem a odšťavňovačem. Zároveň však nesmí chybět dávka trpělivosti a odvahy.

Zobrazeno 2450 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:31

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste