pá., 5. prosinec 2014 12:19

Americké ministerstvo zahájilo vyšetřování smrti Erika Garnera po pochybném zásahu policie

New York – Americké ministerstvo spravedlnosti zahájilo vyšetřování smrti Erika Garnera. Muž zemřel letos v červenci po incidentu, při kterém ho zatkla místní policie a následně na něm jeden ze zasahujících strážníků provedl údajně nepovolený škrtící chvat. Velká porota newyorského soudu rozhodla, že policistu neobviní. V ulicích následně propukly protesty, které na čas zablokovaly dopravu.

 Garnera zatkla newyorská policie 17. července na základě podezření z nelegálního prodeje cigaret. Když se neozbrojený muž černé pleti bránil, jeden ze zasahujících strážníků na něm provedl škrtící chvat. Celý incident se podařilo natočit náhodnému kolemjdoucímu. Zadržený Garner si na záběru stěžuje, že nemůže dýchat a posléze upadne do bezvědomí. V nemocnici jej poté lékaři prohlásili za mrtvého. Obhajoba bělošského důstojníka Pantalea, který zákrok provedl, tvrdí, že smrt Garnera způsobil jeho špatný zdravotní stav. Třiačtyřicetiletý afroameričan byl obézní a trpěl astmatem.

Ministerstvo spravedlnosti bude v případu zkoumat, zda při zatýkání nedošlo k porušení občanských práv. „Naši vyšetřovatelé provedou nezávislé, důkladné a spravedlivé vyšetřování,“ oznámil ministr spravedlnosti Eric Holder.

Po vyplynutí verdiktu o Pantaleho nevině v New Yorku vyšly do ulic tisíce lidí. Demonstrace probíhala ze začátku poklidně a policisté do ní nezasahovali. Postupně však protesty sílily a blokovaly dopravu na několika místech v centru města. Po desáté večer místního času ozbrojenci nakonec pozatýkali zhruba tři desítky lidí. Přestože policejní síly podle agentury Reuters nechávaly demonstrantům prostor projevit svůj názor a jasně vyjadřovaly zdrženlivost, někteří protestující si začali lehat na zem a předstírat smrt.

Panteleo po verdiktu veřejně projevil rodině zemřelého soustrast, vdova Garnera na tiskové konferenci projev odmítla.

Spojenými státy se už v minulých měsících prohnala vlna protestů proti nepřiměřeným zásahům bělošských důstojníků na občany černé pleti. Případ z letošního srpna, kdy ve městě Ferguson tamní bělošský policista zastřelil osmnáctiletého neozbrojeného černocha, vyvolal v okolí velké nepokoje. Protesty tenkrát podpořili i občané New Yorku. Černošské obyvatelstvo vidí za útoky rasový podtext. Podle demonstrujících bílí strážníci používají proti černochům tvrdé praktiky a nepřiměřené násilí schválně. 

 

Zdroj fotografie: Nbcnews.com

 

Zobrazeno 1203 krát
Naposledy upraveno: po., 8. prosinec 2014 13:44
Pro psaní komentářů se přihlaste